Ga naar Content

Motie van wantrouwen tegen Texelse wethouder om perikelen rond Emmalaan

De Texelse wethouder Edo Kooiman is gisteravond gevallen over de perikelen rond de Emmalaan. Hij kreeg in de raadsvergadering een motie van wantrouwen aan zijn broek die met negen stemmen vóór een meerderheid kreeg. De motie werd ingediend door zijn eigen partij Texels Belang naar aanleiding de perikelen rond de Emmalaan in Den Burg.

Foto: Texelse Courant / Jeroen van Hattum

Dat meldt onze mediapartner Texelse Courant. De motie van TB werd gesteund door CDA, D66, Texel 2010 en de helft van GroenLinks.

Een motie van wantrouwen betekent over het algemeen het vertrek van een wethouder. Het is daarmee de tweede keer dat wethouder Kooiman voortijdig de politieke arena verlaat.

Vallen

VVD en PvdA steunden de motie niet. Zij vonden het niet kunnen dat Texels Belang op dit moment hun eigen wethouder liet vallen. Wethouder Kooiman verliet na de stemming de digitale vergadering. Volgens de burgemeester greep de situatie hem aan.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Emmalaan

Vorig jaar werd de Emmalaan in Den Burg onder handen genomen. Een deel van de weg was zo aangepast dat auto's en fietsers de weg deelden, dat is ter hoogte van de middelbare school OSG de Hogeberg en waar het nieuwe onderwijscentrum komt. Ter plekke mag door het gemotoriseerd vervoer maar 30 kilometer per uur worden gereden.

Al heel snel waren er zorgen over de nieuwe situatie. De bedoeling was dat auto's achter de fietsers zouden blijven rijden, maar in de praktijk werd wel geprobeerd in te halen. "Dit is levensgevaarlijk", zo vertelde bewoner Han Lindeboom uit Den Burg in maart aan de Texelse Courant. "Auto's, zelfs bestelbusjes, proberen voortdurend fietsers te passeren en daar is geen ruimte voor, zeker niet gezien de stoepranden aan de zijkanten."

Er moest iets gebeuren, zo werd geroepen. Ook uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente was opgezet, bleek dat driekwart van de fietsers zich onveilig voelt op de Emmalaan. Juist toen er plannen lagen om de Emmalaan aan te passen, kreeg wethouder Kooiman verrassend van zijn eigen partij een motie van wantrouwen aan zijn broek - hij zou te weinig voorwerk te hebben gedaan. Hem werd ook verweten 'geen invoelingsvermogen te hebben', 'niet dicht bij de burger te staan' en 'niet goed met de raad te communiceren'.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]