Ga naar Content

Eis: 8 maanden cel en 3 jaar rijontzegging voor Rutger H., die Ilayda (15) doodreed

Het Openbaar Ministerie eist acht maanden cel en een rijontzegging van drie jaar tegen Rutger H. Hij reed in juni 2019 in Heerhugowaard Ilayda aan toen ze overstak op de fiets: het meisje (15) was op slag dood. De officier van justitie stelt op basis van onderzoek en verklaringen dat H. aanzienlijk te hard en zeer onvoorzichtig reed.

Rutger H. en zijn raadsvrouw, de officier en rechter - Foto: Kimberley Buizer

Dit bleek zojuist in de rechtszaal in Alkmaar, waar veel belangstelling is voor de zaak. Tientallen familieleden en vrienden van het slachtoffer uit Heerhugowaard, waaronder haar ouders en zusje, zijn aanwezig. 

De officier van justitie rekent de 30-jarige H. uit Zuid-Scharwoude vooral zijn rijgedrag aan: hij reed met te hoge snelheid en deed handelingen op zijn telefoon. Hij nam volgens het OM daarmee een groot risico, met als gevolg het overlijden van een jong meisje, tweeënhalf jaar geleden. 

'Was ik maar linksaf geslagen'

H. barst direct in tranen uit als hij vertelt hoe het volgens hem is gegaan die avond: hij was met twee vrienden in andere auto's (een BMW en een Volkswagen Caddy) onderweg om een oplader bij iemand op te halen. 

In de richting van de bewuste kruising (hieronder op de kaart te zien) van de Westtangent rijdt H. sneller dan de toegestane vijftig kilometer per uur, dat geeft hij zelf toe. Hij rijdt op dat moment op de linkerrijstrook, met schuin achter hem - op de rechterrijstrook - zijn vriend in de BMW. Op het moment dat het licht voor hun neus op groen springt, geeft hij gas bij. 

"Ineens zag ik iets in mijn ooghoek. Het was al te laat", aldus H. over het moment dat Ilayda overstak en hij haar met zijn Porsche Cayenne raakt. Het meisje belandt 46 meter verderop op de weg. In de auto is H. weggeblazen door zijn airbag en omgeven door rook. "Het ging in een halve seconde. Dan ben je eigenlijk al te laat."

Een getuige die op de plek van het ongeluk stopt verklaart, zo stelt de rechter vandaag: "Ik zag iets op de weg liggen. Ineens zag ik dat het een mens was." Bij vader, moeder en het zusje van Ilayda, die een paar meter achter H. zitten, komen op dat moment de tranen.

'Leek wel een straatrace'

Verschillende mensen hebben tegen de politie verklaard hard rijdende auto's te hebben gezien of gehoord: optrekkende voertuigen, piepende banden, ze haalden elkaar in. Sommigen spraken van een soort straatrace."Het waren gewoon twee idioten. Ik zal het nooit meer vergeten: zo hard reden ze. En nu is er een meisje dood", aldus één getuige.

De officier verwijt H. en zijn vrienden geen straatrace, blijkt vandaag. Ook de eerdere verdenking roekeloos rijden is te komen vervallen. Wel tonen beelden van de McDonalds, langs de Westtangent aan dat de drie auto's sneller reden dan andere voertuigen: dit is zo'n honderd meter van de kruising. 

"Dat ding van hem is gechipt man, hij gaat kankerhard die van hem hoor"

Voice-bericht aan H. rondom tijd ongeluk

De exacte snelheid op het moment van het ongeluk hebben experts niet kunnen vaststellen. Toch achtte de officier het aannemelijk dat H. tijdens de crash rond de tachtig kilometer per uur reed. Ook zat hij rond die tijd op zijn telefoon.

Uit onderzoek blijkt dat hij minuten voor het ongeval in ieder geval meermaals op zijn telefoon bezig is geweest. Hij unlocked zijn scherm tijdens de autorit en ontvangt ook meerdere berichten, zoals een voice-note van zijn vriend in het andere voertuig. "Dat ding van hem is gechipt man, hij gaat kankerhard die van hem hoor."

Mogelijk bedoelt hij hiermee dat de bewuste auto is 'gechiptuned': dat is een manier om de motor te optimaliseren. H. speelt het bericht niet af, maar verwijdert het wel. "Ik begrijp niet waarom ik dat heb gedaan", zegt H. daar vandaag over. Huilend zegt hij elke dag te denken aan het ongeluk. "Was ik maar linksaf geslagen."

Foto: Maurice Amoureus

Er kwam vandaag geen antwoord op de vraag of het stoplicht van Ilayda op groen stond: die data is destijds niet opgeslagen. H. verklaarde zelf dat hij zeker groen had en volgens een expert kan het niet zijn dat beide stoplichten tegelijk op groen stonden.

'Hij had op tijd kunnen remmen'

Het zou volgens de officier niet moeten uitmaken. Net zoals het niet uitmaakt of Ilayda het voorlicht van haar fiets wel aan had. "Hij verrichtte handelingen op zijn telefoon en reed met een zeer hoge snelheid op de kruising af. Aanzienlijk harder dan de toegestane snelheid. Als hij vijftig kilometer per uur had gereden en had opgelet, had hij op tijd kunnen remmen."

Volgens haar had H. rekening moeten houden met onvoorziene omstandigheden op een kruising. En dus kwam ze tot de eis van acht maanden celstraf, een rijontzegging van drie jaar. Daarnaast eist ze een schadevergoeding van 17.000 euro voor Ilayda's zus en voor beide ouders 20.000 euro.

De rechter doet op 6 januari uitspraak.

Zometeen bij NH Nieuws een artikel over de familie van Ilayda, die zich zojuist richtte tot Rutger H. Haar moeder zei: "Ik ben een krachtige vrouw, geen slachtoffer, maar door jou ben ik slachtoffer geworden. Door jou ga ik al tweeënhalf jaar dood van binnen." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]