Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

June deelt weer 'Dankjewel'-pakketten uit: deze helden kregen er vorig jaar één

15 december 2021, 19.27 uur · Aangepast 23 december 2021, 10.32 uur · Door Ismaël de Bruijn

NH Radio-presentator June Hoogcarspel deelt ook dit jaar 'Dankjewel'-pakketten uit aan regiogenoten die zich belangeloos voor anderen inzetten en het daarom verdienen om nu zelf eens iets te krijgen. Met mensen die vorig jaar zo'n kerstpakket kregen, blikken we terug. "Het is altijd leuk om iets te krijgen. Ik voelde me vereerd", zegt Jan Kooijman uit Zwaag.  

Foto: Snapshot Video 214125 (00:26) - NH Nieuws

Kooijman is een van de drijvende krachten achter de Kinderfietsjes Actie in Zwaag. Hij zorgt ervoor dat kinderen uit gezinnen die het financieel zwaar hebben, toch een fiets kunnen krijgen. De meeste fietsen zijn tweedehands: die knapt Kooijman samen met anderen op in de werkplaats. Ook zijn er nieuwe fietsjes bij, die gekocht worden van het geld van sponsoren. "Het is heel mooi als je een kindje blij kunt maken in deze moeilijke tijd voor iedereen. De lach op het gezicht van die kinderen: daar doen we het voor." 

"De lach op het gezicht van kinderen: daar doen we het voor"

Jan Kooijman

De Kinderfietsjes Actie ging in 2018 van start. Inmiddels hebben Kooijman en zijn collega's al zo'n 2.200 fietsen weggegeven. "We hebben het ene schrijnende geval na het andere. Zo hadden we ook iemand die een hersenbloeding had gehad en van ons een driewieler kreeg. Hij huilde van blijdschap. Iedereen die we kunnen helpen, helpen we." 

Het 'Dankjewel'-pakkett was voor Kooijman ook een stimulans om de actie voort te zetten. "We gaan gewoon door. Mensen blijven ons vragen. Ik denk dat we volgend jaar nog veel meer aanvragen krijgen. De ene keer duurt het opknappen een week, de andere keer een maand of langer. Ik wil iedereen bedanken, ook de sponsoren." 

Foto: Snapshot Video 187755 (00:41) - NH Nieuws

Speciale kruidenier 

Ook Carleen de Lange kreeg het afgelopen jaar een 'Dankjewel'-pakket. "Het was een hele grote verrassing. Ik verwachtte het niet; ik was ontroerd." De Lange geeft mensen die het financieel moeilijk hebben in Betondorp in Amsterdam Oost voedsel en kleding. "We hebben een speciale kruidenier, die drie keer in de week open is. Twee keer in de week reiken we maaltijden uit. Op vrijdag is de winkel open voor onder andere verse producten, zoals groente en fruit."

Het idee voor de kruidenier voor armere mensen ontstond vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak. "Ik ging toen rondlopen door de buurt en maakte praatjes met oudere mensen. Toen ontdekte ik dat er veel mensen waren die niet veel geld hadden."Inmiddels leveren verschillende mensen, bedrijven en organisaties de maaltijden aan. "Vrienden van ons maken maaltijden, maar we krijgen ze ook via het buurthuis en de catering in het dorp. De bakker sponsort ons ook altijd goed."

Vloeren leggen en onderbroeken uitdelen 

De hulp van De Lange en haar collega's gaat verder dan het uitdelen van voedsel. "We hebben bij twee huizen zelfs vloeren gelegd. Die mensen leefden op betonnen vloeren. Maar we hebben ook koelkasten geleverd en onderbroeken. En we hebben eerste hulp aangeboden bij financiële problemen."

De mensen die geholpen worden, waarderen dat over het algemeen zeer, zegt De Lange. "Mensen zijn zo dankbaar. Je merkt wel dat sommigen er een beetje aan gaan wennen en een grote mond krijgen, maar het merendeel is dankbaar."   

"Sommigen wennen er een beetje aan, maar het merendeel is dankbaar"

Carleen de Lange

De Lange was vorig jaar op haar beurt blij met het 'Dankjewel'-pakket. "Maar al krijg ik niets, ik ga gewoon door. Er moet wel iemand bij, want de gemeente is gestopt met de subsidie. Ik hoop dat iemand ons dit jaar weer heeft genomineerd voor jullie 'Dankjewel'-pakket."

Buffelen op de intensive care

Een ander 'Dankjewel'-pakket ging vorig jaar naar Dik Blomkwist uit Wormer. Dik werd verrast door zijn vader, die hem opgaf om hem te bedanken voor zijn harde werk op de intensive care van het ziekenhuis. "Ik had toen – en nu eigenlijk weer – écht een heftig jaar achter de rug door alle coronaperikelen. Het was echt ontzettend buffelen. Dat ik dan zo'n pakket kreeg was wel een lichtpuntje en een hele verrassing. Ik vond het een enorme eer, maar ook wel een beetje ongemakkelijk."

Dik hoopt dat dit jaar ook andere 'zorghelden' een pakket krijgen. "Ik vond het toen vooral ongemakkelijk, omdat ik weet dat er zoveel mensen zijn die heel erg hard werken in de zorg. En zeker nu. Zoveel mensen verdienen het. Ik hoop zeker dat er nu weer mensen uit de zorg zijn voorgedragen en zo'n pakket krijgen."

Wil jij ook iemand uit Noord-Holland verrassen met een 'Dankjewel'-pakket? Geef diegene dan snel op: nomineren kan nog tot en met vrijdag 17 december.  

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.