Ga naar Content

Toon richting zorgpersoneel verhardt: "Mensen worden dwingender"

De toon die aan wordt geslagen tegen zorgpersoneel wordt steeds feller; waar er aan het begin van de coronapandemie werd geapplaudisseerd, krijgt zorgpersoneel nu steeds vaker te maken met agressie. Dat zien ze in zowel bij het Dijklander Ziekenhuis als bij zorgorganisaties WilgaerdenLeekerweideGroep en Omring. 

Foto: WEEFF/Peter Goedhart

Steeds vaker vinden incidenten rondom of in ziekenhuizen plaats. Uit een onderzoek van beroepsvereniging NU91 en BNR bleek dat bijna twee derde (60%) van de 1.200 door de NU91 geënquêteerde zorgprofessionals aangaf dat verbale agressie de afgelopen maanden is toegenomen. Daarnaast zouden bijna driehonderd respondenten (24%) zeggen de afgelopen maanden ook fysiek geweld te hebben ervaren. Schoppen, slaan en bijten werden hierbij het vaakst genoemd.

Dat de sfeer verslechtert, merken ze ook bij het Dijklander Ziekenhuis. "We zien in toenemende mate agressie van patiënten en bezoekers, met name over de coronamaatregelen", laat een woordvoerder aan NH Nieuws weten. "Zo is bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht en mogen patiënten maar een maximumaantal bezoekers per dag ontvangen. Hier is niet altijd begrip voor, we zien dat de discussies steeds feller worden." 

Beveiliging

Het ziekenhuis heeft daarom een aantal regels ingesteld. "We dragen als ziekenhuis niet alleen zorg voor onze patiënten, maar staan ook voor de veiligheid van onze medewerkers." In de eerste plaats krijgt elke patiënt die opgenomen wordt een brief, hierin worden alle regels duidelijk uitgelegd.

Daarnaast is er ook ingezet op meer beveiliging. "De bewaking kan 24 uur per dag worden gebeld voor ondersteuning. Hiernaast loopt de bewaking extra rondes door het ziekenhuis." Ook als bezoekers of patiënten geen mondkapje willen dragen wordt de beveiliging er gelijk bijgehaald. Voor mensen die daarvoor een ontheffing hebben, heeft het ziekenhuis spatmaskers. 

"We zien inderdaad een toename van agressie naar onze medewerkers toe"

Els harder - WilgaerdenLeekerweideGroep

"We zien inderdaad een toename van agressie naar onze medewerkers toe", vertelt Els Harder, woordvoerder van zorgorganisatie WilgaerdenLeekerweideGroep. "Dat zit hem vooral in verbale agressie. Mensen worden dwingender. Het gaat dan vooral om mensen die moeite hebben met het opvolgen van de coronamaatregelen. En mensen die bijvoorbeeld een gevaccineerde medewerker eisen." 

Begin december stuurde de organisatie een videoboodschap, met daarin een noodkreet, naar buiten. "We zien dat de besmettingscijfers onder medewerkers en cliënten toenemen. Dat leidt tot hoge uitval van medewerkers en een grote zorgvraag van cliënten. De zorg die we willen leveren, kunnen we daardoor niet meer waarmaken", zei Marja Flameling directeur Zorg van de WilgaerdenLeekerweideGroep toen. 

Begrip na uitleg

Bij zorgorganisatie Omring merken ze ook dat mensen sneller geïrriteerd zijn. "We merken wel dat de lontjes wat korter zijn de laatste tijd", vertelt woordvoerder Maureen Wijnschenk. "Maar met wat extra uitleg rondom de gegeven situatie waarin we ons op dit moment verkeren, tonen mensen vaak hun begrip." Hiermee wordt de meeste onrust voorkomen. "Het is vanzelfsprekend dat we elke vorm van grensoverschrijdend afkeuren en accepteren wij absoluut niet."

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]