Ga naar Content

Voormalig belastingkantoor wordt klaargemaakt voor asielopvang 'zodra er een plan is'

Het voormalig belastingkantoor aan de Robonsbosweg wordt binnenkort door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gereedgemaakt voor asielopvang. Wanneer dit klaar moet zijn, is nog niet bekend, laat COA-woordvoerder Alet Bouwmeester weten aan NH Nieuws.

Het voormalige belastingkantoor - Foto: Anne Klijnstra / NH Nieuws

"Wij zijn slechts een uitvoerende organisatie. Zodra er een plan ligt, gaan wij beginnen", aldus Bouwmeester. 

Vandaag werd bekendgemaakt dat Venray, regio Rotterdam, Gorinchem en Enschede van het demissionair kabinet acuut extra plekken beschikbaar moeten stellen voor de opvang van asielzoekers. Alkmaar moet zich voorbereiden, 'zodat deze locatie ook snel ingezet kan worden voor de opvang van asielzoekers als dat aan de orde is'.

Tekst gaat verder onder 'lees ook':

Lees ook

'Geen andere mogelijkheid'

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol laten weten dat er 'vanwege de noodsituatie geen andere mogelijkheid meer is' dan gemeenten aanwijzen die extra opvangplekken moeten creëren. 

Voor het einde van het jaar zijn 2000 extra opvangplekken nodig. Gemeenten die zijn aangewezen om acute opvang te realiseren, moeten dit doen voor 'in ieder geval drie tot zes maanden'. Volgens Bouwmeester zoekt het COA ook naar oplossingen voor langere termijn. "De asielzoekerscentra zitten overvol en dit zijn, maar tijdelijke middelen."

'Situatie kan binnenkort wel helemaal anders zijn'

Het is nog onduidelijk wat er allemaal moet gebeuren om het gebouw - dat kortgeleden nog in de verkoop werd gezet - gereed te maken voor opvang. "Er moet in ieder geval meubilair komen", vertelt wethouder Pieter Dijkman. "Hoe lang dit in beslag neemt, durf ik niet te zeggen. Maar ik zou van acht weken uit gaan, op zijn minst."

Ondanks dat het gebouw wordt klaargemaakt voor opvang, staat nog niet vast of er ook daadwerkelijk asielzoekers worden opgevangen. Dijkman: "De situatie kan over een aantal weken wel helemaal anders zijn."

Gisteravond kregen fractievoorzitters van Alkmaarse politieke partijen van burgemeester Anja Schouten te horen dat Alkmaar de taak krijgt het oude belastingkantoor beschikbaar te stellen voor asielopvang. Veel van hen zijn van mening dat Den Haag met deze opdracht voorbij gaat aan de lokale democratie. Donderdag worden ze meer inhoudelijk geïnformeerd over wat van Alkmaar wordt verwacht.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]