Ga naar Content

Ravage na plofkraak in Haarlem, verdachten gevlucht met scooter

Bij een pinautomaat aan de Rijksstraatweg in Haarlem is vannacht rond 02.30 uur een plofkraak gepleegd. Er is flinke schade aan het pand en in de omgeving zijn ramen kapot. "Het was heftig", zo vertelt een omwonende. "Eerst hoorden we een klein bommetje en daarna een gigantische knal." 

De schade is groot na de plofkraak aan de Rijksstraatweg - Foto: NH Nieuws
Na de explosie is er een scooter met vermoedelijk twee personen weggereden richting het centrum. De politie is gelijk op zoek gegaan naar de verdachten en heeft daarbij een helikopter ingezet. Uiteindelijk is er niemand gevonden of aangehouden en het is onbekend of de daders buit hebben gemaakt. 

Ontruimd

Na de plofkraak zijn nabijgelegen woningen ontruimd. Een omstander zei tegen een verslaggever van NH Nieuws dat dat de woningen zijn ontruimd, omdat niet bekend was of er explosief materiaal is achtergebleven. De Explosieven Opruimingsdienst was met spoed opgeroepen om dit te onderzoeken.
 
Tekst gaat verder onder de video

Plofkraak Rijksstraatweg Haarlem - NH Nieuws

Volgens de NH-verslaggever is er sprake van een enorme ravage. "De brokstukken liggen zelfs aan de overkant van de weg." Een omwonende, die inmiddels weer terug naar zijn woning mocht, nadat hij in de kerk was opgevangen, laat weten vannacht een enorme knal te hebben gehoord. "Het leek wel een legeroefening. Echt niet normaal. Je zit gelijk met de schrik in je lijf en het was heftig om daarvan wakker te worden." In de omgeving zijn wat ruiten gesneuveld. "Daaraan kun je ook zien dat het geen vuurwerkbommetje was."

Inzamelingsactie

De eigenaren van de tabakswinkel wonen in Assendelft en hebben de zaak twee jaar geleden overgenomen van de vorige eigenaar. Volgens hun nichtje Noah, zijn ze erg geschrokken. "Ik belde vanmorgen mijn tante om haar te feliciteren want ze is vandaag jarig. Toen hoorde ik wat er was gebeurd en mijn tante was helemaal in tranen." Noah vindt het heel vervelend voor haar tante en oom, juist ook omdat ze in de maand december het moeten hebben van de verkoop van staatsloten. Daarom heeft ze gelijk een inzamelingsactie opgezet. "Hopelijk kunnen we een aardig bedrag inzamelen om hen weer te helpen opstarten."

De politie Kennemerland is op zoek naar getuigen en camerabeelden van de plofkraak. Iedereen die hierbij kan helpen, wordt gevraagd om zich te melden via 0900-8844. 

Foto: NH

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]