Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Psychologiestudenten UvA starten een hulplijn voor medestudenten: "We zijn echt een luisterend oor"

12 december 2021, 13.00 uur · Aangepast 13 december 2021, 13.42 uur · Door Sammie van den Broek

Psychologiestudenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn een hulplijn gestart voor medestudenten die het zwaar hebben. De telefoontjes die de studenten krijgen gaan overal over. Bijvoorbeeld over een slechte date, ruzie met je huisgenoot, maar ook serieuze paniekaanvallen. 

Studentenhulplijn - NH Nieuws

Volgens Bureau Studentenartsen van de UvA kamt 25 tot 30 procent van de studenten weleens met psychische klachten. Dat is volgens oprichter van de hulplijn All Ears, Elin Swaan, niet gek. "Studenten zijn hele sociale wezens. Die rollen van de ene sociale activiteit naar de ander. Dat heeft de afgelopen twee jaar niet gekund."

Vanuit de slaapkamer

Het bellen met de studenten gebeurd vanuit de slaapkamer. Derdejaars psychologie student Roos is één van de veertig vrijwilligers. Zij vindt dat de vrijwilligers de grote verantwoordelijkheid aankunnen. "We hebben er op school wel over geleerd, dus het is ook een goede oefening voor ons."

Bij ernstige gevallen sturen de vrijwilligers medestudenten door naar de huisarts of één van de psychologen van de UvA. "We zijn er niet perse voor psychologische problemen, maar zijn echt een luisterend oor. We zijn geen 'echte' psychologen, maar psychologen in opleiding", zegt Elin. 

Drempel verlagen

"Ik denk dat zeker in deze tijd mensen het heel fijn vinden om even met iemand te praten. Echt naar een psycholoog gaan is een grote stap nog, ik denk dat dit juist die drempel verlaagt", aldus Roos. Of ook niet UvA-studenten kunnen bellen naar de lijn? "We vragen niet je studentennummer, maar het is wel echt bedoelt voor UvA-studenten."

De vrijwilligers van All Ears zijn doordeweeks bereikbaar tussen 10.00 uur en 18.00 uur via 020 808 85 38.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]