Ga naar Content

Neuzenexpert Caro Verbeek: 'Die van Amalia wijst omhoog: een echte prinsessenneus'

Grote neuzen, kleine neuzen, adellijke neuzen, ze komen allemaal voorbij in het boek van geur- en neuzenexpert Caro Verbeek. Als kunsthistoricus onderzocht zij bekende neuzen uit de geschiedenis: "Als je vroeger iets wilde betekenen, moest je een grote neus hebben."

Foto: Fotobewerking: NH Nieuws

Michelangelo die tot zijn grote frustratie letterlijk en figuurlijk zijn aangezicht verloor toen een student uit woede zijn neus verbrijzelde, Cleopatra die zichzelf met een grotere neus liet afbeelden dan ze echt had: het boek 'Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus' van VU-wetenschapper Caro Verbeek staat vol met verhalen over historische neuzen.

Duizenden jaren lang moest je een grote neus hebben of je zo laten afbeelden, wilde je laten weten dat je status en macht had, vertelt Verbeek in de Lunchroom-podcast van NH Radio. "Als je een leider was, kon je echt niet aankomen met een kleine neus", zegt ze.

Darwin

Dat de vorm van je neus in het verleden je plannen kon dwarsbomen, ondervond Charles Darwin, de man van de evolutietheorie. Bijna had de kapitein van het schip waarop Darwin zijn theorie ontwikkelde, hem geweigerd aan boord te komen. De neus van Darwin stond hem niet aan.

"Volgens de ideeën van die tijd was Darwins neus er één van een man die niet doortastend was"

Caro Verbeek, kunsthistoricus en neuzenexpert

"Ik heb Darwins neus goed bekeken", vertelt Verbeek. "En volgens de ideeën van die tijd was het er één van een man die niet doortastend was." Gelukkig draaide de kapitein bij en mocht Darwin toch meevaren. "Stel je voor dat om zo'n futiliteit de wetenschap er anders uit had gezien", zegt Verbeek.

Amalia

Hoe zit het dan met de toekomstige koningin van ons land, de 18-jarige Amalia? Een prachtige neus heeft zij, vindt Verbeek. Het is dan wel geen adellijke neus, want die zijn lang en scherp en die steken uit. Maar Amalia heeft wat in de 19e eeuw een 'celestial' werd genoemd, legt de neuzenexpert uit. "Hij wijst een beetje naar de hemel en dat wordt tegenwoordig ook wel een prinsessenneus genoemd, dus dat is wel heel toepasselijk."

Bekijk hieronder het hele gesprek met Caro Verbeek. Tekst loopt door onder de video.

Bekijk hier het gesprek met Caro Verbeek in de studio van NH Radio - NH Nieuws

Verbeeks boek is niet alleen een kijkje in de geschiedenis van de neus, maar ook een hart onder de riem van iedereen die niet blij is met de eigen neus. Zelf heeft de historicus ook het nodige te verduren gehad met haar 'exemplaar', vertelt ze. Die is 'redelijk aanzienlijk, vrij lang en steekt ook best wel uit'. Ze heeft overwogen om daar iets aan te laten doen, maar nu staat in haar boek een selfie, van de zijkant, en wil ze juist laten zien dat elke neus mooi kan zijn. "Wees trots op je neus", is haar boodschap.

Luister hier alle andere afleveringen van de Lunchroom-podcast.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.