Ga naar Content

Nieuw gewenste park in Bangert en Oosterpolder is een feit: eerste bomen zijn geplant

"Een dag om trots op te zijn", vindt bewoner Erich Dijk. Aan de noordkant van de Bangert en Oosterpolder verrijst de komende maanden namelijk een nieuw park. "En dat was wenselijk." Het park zorgt voor een scheiding tussen de wijk en provinciale weg. Wethouder Simon Broersma was erbij en plantte woensdagochtend een van de eerste bomen. 

Wethouder Simon Broersma plant een van de eerste bomen - Foto: Foto: gemeente Hoorn

De gemeente Hoorn wil hier namelijk een 'natuurlijke buffer' tussen de woningen en provinciale Westfrisiaweg realiseren. En de bomen, medegefinancierd door de provincie Noord-Holland, moeten daarvoor zorgen. 

Ook moet het park ervoor zorgen dat de bewoners een plek hebben waar ze zich kunnen ontspannen. "Daarbij helpt het park bij het verbeteren van de biodiversiteit in de gemeente", benoemt woordvoerder Martin Schuijt. 

Schep in de hand

"Nou, het is altijd wel leuk om de wethouder met een schep in de hand een boom te zien planten", zegt bewoner Erich Dijk lachend. Hij woont in de buurt van het nieuwe park en kwam die ochtend even een kijkje nemen. "Dit maak je niet dagelijks mee."

Dijk is dan ook blij dat de eerste stap is gezet. "Hier hebben we lang op moeten wachten als bewoners. De discussie over de komst van dit park heeft al jaren geduurd."

De bewoners hadden in eerste instantie een aantal ideeën aangedragen, zoals een skatepark en fitnessparcours. "Maar dat was iets te ambitieus", blikt Dijk terug. "Nu kijken we met de gemeente wat wel financieel haalbaar is."

Langer een park

Bewoners van Bangert en Oosterpolder pleiten al langer voor een natuurpark. "Enige jaren geleden zijn de wensen van de bewoners opgehaald. Daar kwam de wens voor een park uit voort", vertelt Schuijt aan NH Nieuws.

Maar wegens gebrek aan geld was dat toen niet mogelijk. "Nu is er nog steeds te weinig geld voor een heel park maar is er wel voldoende budget om een start te maken met het planten van 72 bomen aan één zijde."

Sfeer van de boomgaard

Het idee is om het oude sfeertje van de boomgaard, die de wijk Bangert en Oosterpolder ooit was, terug te brengen. Ze doen dit omdat de wijk vroeger − sinds 1650 − een fruitteeltgebied was. Maar in de 20ste eeuw verdween een groot deel hiervan. 

Schuijt: "Daarom leggen we een elzenhaag aan. Door een snelgroeiende soort als een els te planten, zien we snel resultaat en voelt het snel aan als een park."

Ook wethouder Simon Broersma is blij met het park. Hij plantte vanochtend een van de eerste bomen: "Het park geeft de wijk Bangert en Oosterpolder meer groen. Bewoners krijgen hierdoor een mooie plek om te wandelen en spelen. Bijkomend voordeel is dat de Westfrisiaweg minder zichtbaar wordt vanuit de wijk."

Tekst gaat door onder de foto.

Het park krijgt diverse bomen, zoals een zwarte tupeloboom (1), iep (2), knotwilg (3), grootbladige els (4), Trilpopulier (5), zwarte els (6), zachte berk (7) en de wilgbladige eik (8) - Foto: Gemeente Hoorn

'Een groeimodel'

Want het park wordt in verschillende fases opgeleverd, zo vertelt bewoner Erich Dijk. Dit jaar starten ze tussen de Rijweg en Marowijne in Zwaag, waar 72 bomen aan één zijde worden geplant. Ook zal er een wandelpad komen door het groen dat er al is.

"En voor de wandelaars komen er wat bankjes", voegt Dijk er aan toe. "Zo krijgen bewoners het gevoel dat ze door een park lopen. Ook voor hondenliefhebbers wordt het park toegankelijk gemaakt." Want nu kijken de bewoners naar een braakliggend terrein. "En dat is geen prettig gezicht."

Volgend jaar wordt het stuk tussen de Rijweg en Marowijne aangevuld met struiken. Ook liggen er ideeën, zoals een bijenhotel, insectenmuur, speeltoestellen of boomstammen, op tafel. Begin volgend jaar kunnen bewoners hun voorkeur doorgeven, laat de gemeente weten.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]