Ga naar Content

Piloot voor de rechter voor weigeren alcoholtest voor zijn vlucht

Er is gisteren een onderzoek gestart naar een 64-jarige piloot en zijn 48-jarige copiloot, omdat ze ervan verdacht worden te veel alcohol te hebben gedronken voordat ze het vliegtuig op Schiphol instapten.

Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

De mannen, van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij, waren bijna aan boord van het toestel voor een vertrekkende vlucht. Er was daarvoor een melding gedaan dat de mannen mogelijk te veel alcohol hadden gedronken. 

Op de Máximakazerne van de Koninklijke Marechaussee hebben agenten geprobeerd om beide piloten te testen op hun alcoholgebruik, maar de 64-jarige gezagvoerder leek daaraan niet helemaal te willen meewerken. Hierdoor kwam er geen goed en voltooid ademonderzoek tot stand. Vervolgens werd de piloot gevraagd een bloedonderzoek te doen, maar dat weigerde hij.

Het is strafbaar om niet mee te werken aan zo'n onderzoek.  De piloot moet daarom op 21 april 2022 voor de rechter in Haarlem verschijnen.

De tweede verdachte

De 48-jarige copiloot werkte wel helemaal mee aan het ademonderzoek. Hij blies hij onder de grens van de maximaal toegestane waarde van 90 ug/l.

Het derde bemanningslid was alcoholvrij. Het toestel is met een andere crew vertrokken.

In de luchtvaart mag vliegtuigpersoneel in de tien uur voorafgaand aan de vlucht geen alcohol nuttigen. Het maximale promillage dat zij mogen hebben is 0,2 promille. Dit staat gelijk aan 90 ug/l bij een ademanalyse. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]