Ga naar Content

Hilversumse begraafplaats doorbreekt taboe: praten over de dood in het Rouwcafé

Een cafeetje om na het bezoek aan het graf van een geliefde warm te kunnen napraten. Een simpel idee uit de koker van begraafplaats Bosdrift in de Bloemenbuurt in Hilversum, die juist deze lockdown erg nodig blijkt. "Nu je elkaar weer geen hand mag geven en je alleen maar mondkapjes ziet, kun je hier gewoon een gesprekje voeren", aldus bedenker Anita van Loon.

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

Jarenlang stond het pand aan de Bosdrift leeg. Nu is het leven teruggegeven aan de begraafplaats, zegt Anita van Loon van Uitvaartstichting HIlversum. "Hier is nu ons hoofdkantoor te vinden, maar ook een afscheidsruimte, een 24-uurskamer, het rijke archief en een klein 'rouwcafé'", vertelt ze trots. "Een plek waar je kunt napraten na het bezoeken van je geliefden is uniek in Nederland."

Het cafeetje is bewust simpel opgezet. Een grote houten tafel moet dienen als keukentafel, waaraan je gemakkelijk je verhaal kwijt kunt. Een vrijwilliger die de koffie inschenkt en er een zelf gebakken koekje bij komt brengen, staat klaar om een luisterend oor te bieden. 

Bankjes

"We hebben genoeg vaste gasten op de begraafplaats", legt Van Loon uit. "Mensen komen op vaste dagen een graf bezoeken of onderhouden. Daarbij ontmoet je dan anderen. Ik ken verhalen dat mensen tijdens vakanties elkaars graf verzorgen."

Die ontmoetingen vinden volgens de directeur vaak plaats op bankjes verdeeld over de begraafplaats. "Maar in de winter ga je daar minder vaak zitten, dat kan nu dus warm en droog in dit rouwcafé."

Bekijk hieronder een korte sfeerimpressie van het rouwcafé.

Sfeerimpressie Rouwcafé Bosdrift - NH Nieuws

Praten over de dood

Een van de vrijwilligers, die liever niet bij naam genoemd wil worden, praat met weinig schroom over de dood met een bezoeker die de begraafplaats kwam bekijken. "Ik heb op mijn computer een bestand staan voor mijn kinderen als ik kom te overlijden. Daarin staat: dit zijn mijn wensen, maar jullie moeten de dag uiteindelijk zelf plannen."

"Dat zijn de gesprekken die hier in alle rust gevoerd kunnen worden", aldus directeur Van Loon. "Laatst kwam er een mevrouw die hier bijna wekelijks komt, die zei: Weet je waar ik het Rouwcafé voor gebruik? Na het graf te hebben gezien heb ik even een tussenfase nodig voor ik de samenleving weer in kan. Een soort brug naar het gewone leven."

Verliezen in coronatijd

Juist nu we weer met meer maatregelen te maken hebben door corona, zijn dit soort plekken extra belangrijk aldus Van Loon. "Als je rouw, als je verlies kent, ben je toch al verdrietig. Hier kun je een simpel luisterend oor krijgen om daarin stappen te maken."

Misschien is verlies ook wel het continu thuis zitten achter je laptop en het missen van sociale contacten", stelt Van Loon vragend. "Zo'n plek is veel meer dan alleen voor mensen die de begraafplaats bezoeken. Al doen we dit alles voor maar tien mensen, dan is het meer dan waard."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]