Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdammers met laag inkomen kunnen laptop ophalen voor 20 euro

9 december 2021, 08.22 uur · Aangepast 9 december 2021, 16.01 uur
Door: AT5/NH Amsterdam · Foto:

Begin volgend jaar kunnen Amsterdammers met een laag inkomen tegen betaling van 20 euro statiegeld een laptop ophalen. Dat laat de gemeente weten. 

De laptops worden uitgegeven in een 'soort voedselbank voor laptops en digitale ondersteuning', de Cyberbank van de organisatie Cybersoek. Wie een laptop wil meenemen moet ook een stadspas hebben. Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente niet om lenen. Als ze de laptops niet meer gebruiken en terugbrengen, worden ze gerecycled en krijgen ze hun 20 euro terug. 

Opgeknapt

Organisaties en particulieren kunnen hun laptops doneren. Die worden dan opgeknapt door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Wethouder Touria Meliani (Digitale Stad) hoopt dat er veel laptops gedoneerd worden. "Onze stad digitaliseert in hoog tempo, een ontwikkeling die door corona is versneld. Daarmee groeit ook de kloof tussen Amsterdammers die wel met internet en alle digitale mogelijkheden kunnen omgaan, en Amsterdammers die dat niet kunnen."

Eerste laptop

Morgen zal Meliani symbolisch een eerste laptop doneren. Dat doet ze ook omdat het de gemeente vanwege de Internationale Dag van de Mensenrechten dan aandacht vraagt voor privacy en toegang tot digitale apparaten en internet.

Volgens de gemeente kan op dit moment zo'n 13 procent van de Amsterdammers niet overweg met digitale apparaten. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]