Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Zandvoortse Max-fans naar Abu Dhabi voor 'de race der races': "Ik slaap er slecht van"

10 december 2021, 07.30 uur · Door Paul Tromp

Zondag gaat het gebeuren. De grote finale tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton op het circuit van Abu Dhabi. Verstappen zal gesteund worden door een paar duizend uitzinnige Nederlandse fans op de tribune. En daar zitten zijn best wel wat Zandvoorters tussen. Zoals Marcel, Aad en Harry. De drie kunnen bijna niet slapen van de wedstrijdzenuwen.

"Ik hoop dat Max zijn zenuwen straks beter in bedwang heeft dan ik", lacht Marcel Busscher. Zijn hele café in het centrum van Zandvoort draait om autoracen. Hij schenkt er zelfs 'pitspils'. Samen met zijn vader Aad en zijn oom Harry, en nog zeven andere Zandvoorters, stappen ze in het vliegtuig naar Abu Dhabi. "Het was in Zandvoort al fenomenaal, maar de titanenstrijd die daar plaats gaat vinden, wordt echt ongekend."

Loopt Zandvoort al een beetje warm voor de race van zondag? Marcel en zijn familie in ieder geval wel, net als kunstenaar Mark Beerepoot, zoals je hieronder ziet:

Loopt Zandvoort al een beetje warm voor dé race in Abu Dhabi? - NH Nieuws

De Zandvoorters hebben goede plaatsen op de tribune in Abu Dhabi. "We hebben zicht op het rechte stuk en de laatste bocht. Ik ga ervan uit dat daar de laatste inhaalactie plaatsvindt tijdens de laatste ronde en daarna komt de tribune vast los van de grond", ziet Marcel al helemaal voor zich. Een oranje finishvlag gaat mee in de koffer, net als de vlag van Zandvoort. "Dan kan je straks precies zien waar we zitten", lacht hij. En een zwembroek, want het is daar een graadje of 27. 

Gebroken nachten

Aad, de vader van Marcel, heeft zijn koffer ook gepakt. Hij heeft een paar gebroken nachten achter de rug. "Ik slaap er slecht van. Ik droom dan dat het misgaat en dan schiet ik wakker. Maar we hebben goede hoop, hoor. Het zal aardig oranje gekleurd zijn in die zandbak", lacht hij. Ze blijven tot en met woensdag, want ze pikken na de race ook nog een paar testdagen mee van de bandenleverancier van de Formule 1. Ze kunnen de komende dagen eigenlijk ook al van 'testdagen' spreken. Want voordat ze op de tribune mogen plaatsnemen, moeten ze heel wat coronatests ondergaan. 

Ticket al in maart geboekt

Harry Lemmens, de oom van Marcel, heeft ook gezonde wedstrijdspanning. "Ik heb in maart al mijn ticket geboekt voor Abu Dhabi. Ik wist toen al dat dat de kampioensrace zou gaan worden en Max de beker zou gaan winnen", schept hij een beetje op met een knipoog. "Maar nee hoor, we moet het natuurlijk gewoon afwachten. Het is ontzettend spannend."

Tekst loopt door na foto.

Zandvoorters Harry, Aad en Marcel gaan naar Abu Dhabi - NH Nieuws / Paul Tromp

In het café van Marcel is een enorme afbeelding van Max op de muur geschilderd, waar zijn gasten een selfie kunnen maken met de Formule 1-coureur. Het muurkunstwerk is gemaakt door de Haarlemse kunstenaar Mark Beerepoot. En ook hij kijkt enorm uit naar de race van zondag en hoopt dat Max als eerste over de finish komt. Uit sportief oogpunt, maar het zou hem ook zakelijk wel wat leuke klussen kunnen opleveren. 

Tekst loopt door na foto.

Mark Beerepoot en zijn muurschildering van Max Verstappen - NH Nieuws / Paul Tromp

We treffen de muurkunstenaar aan in appartementencomplex Hof van Leijh in Haarlem. Mark airbrusht daar oude afbeeldingen van de Slachthuisbuurt op een muur, samen met het wapen van Haarlem. Bij airbrushen wordt verf door een 'verfpistool' gespoten. "Dat stadswapen is iets makkelijker te doen dan de racewagen van Max, met al die kleine onderdeeltjes", lacht hij. 

Meer 'klussies' bij winst

Want sinds de 'Max-gekte' rond de race in Zandvoort heeft Mark namelijk heel wat muren beschilderd met afbeeldingen van Max en zijn racewagen. In bijvoorbeeld instellingen voor begeleid wonen, cafés en bij particulieren thuis. "Pfoe, ik weet niet hoeveel het er inmiddels zijn, maar het zijn er heel wat. Muren van Beverwijk tot Heerhugowaard, maar ook buiten de provincie. Als Max zondag goed racet en iedereen is 'in de gloria' dan willen mensen Max juist op de muur. Dan heb ik misschien weer wat meer 'klussies' en gaan we weer wat 'Maxies' maken."

Eerst maar zijn klus in Haarlem afronden en dan zondag op de bank naar de race kijken. "Ik ga gezellig met vrienden kijken hoe Max het allemaal gaat fixen."

Eén van de creaties van Mark Beerepoot - foto: Mark Beerepoot

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]