Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Wijkraad over zwaar busongeluk: "Hoe triest het ook is, laat dit een wake-up call zijn"

8 december 2021, 16.26 uur · Aangepast 8 december 2021, 16.39 uur · Door Kimberley Luske

De Wijkraad Binnenstad Haarlem reageert geschrokken op het busongeluk bij het station in Haarlem, waarbij gisteravond een 20-jarige vrouw zwaargewond raakte. Frank van den Berg van de wijkraad noemt het 'een wonder' dat er niet vaker zware ongelukken gebeuren met bussen in de stad.

Plek waar ongeval gisteravond plaatsvond - NH Nieuws

"Hoe triest dit ook is, laat dit een wake-up call zijn", aldus Van den Berg. "Het plein is veel te groot en het is een gekke situatie hoe de bussen daar moeten draaien. Je moet er als voetganger zeker opletten."

Buskruit

De wijkraad maakt zich al langer zorgen over gevaarlijke situaties met bussen in de binnenstad. "Op de Nassaulaan, de Gedempte Oude Gracht, en aan het Donkere Spaarne zijn ook een aantal gevaarlijke situaties. Bussen rijden daar vaak harder dan de toegestane vijftig kilometer per uur. Het is een wonder dat er niet meer ongelukken gebeuren."

"Iedereen kent de chauffeur die op dat moment in de bus reed"

Rick de vries, woordvoerder Connexxion

De Wijkraad Binnenstad pleit samen met andere wijkraden en actiecomité Buskruit al jaren voor een dertigkilometerzone in de binnenstad. Daarnaast moet volgens Van der Berg er ook meer gehandhaafd worden op het hardrijden. "Dit kan met eenvoudige oplossingen door flitspalen en middenbermen te plaatsen."

'Het raakt ons allemaal'

Overigens is het volgens busvervoerder Connexxion onwaarschijnlijk dat hard rijden de oorzaak was van het ongeluk van gisteravond. Bussen moeten daar de bocht om, om de uitstaphalte bij de ingang van het station te bereiken. 

"Als je van de Jansstraat de hoek om komt, dan stoppen chauffeurs om mensen eruit te laten", aldus woordvoerder Rick de Vries. Daarnaast geldt er al een dertigkilometerzone bij het station. 

Het ongeluk is het gesprek van de dag bij Connexxion. "Het ongeluk heeft grote impact onder collega’s. Iedereen kent de chauffeur die op dat moment in de bus reed. Het raakt ons allemaal."

De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeluk. Hoe het op dit moment met het slachtoffer gaat, is onbekend. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]