Ga naar Content

15.000 bomen in Schagen krijgen nieuw leven met campagne 'Meer Bomen Nu'

Bij een natuurterrein aan de rand van Schagen zijn vandaag met de hulp van leerlingen van het Clusius College jonge, wilde bomen geoogst. De zaailingen die anders nooit een volwassen boom zouden zijn geworden, krijgen een nieuw leven en worden via de campagne Meer Bomen Nu aangeboden aan boeren, burgers en bedrijven.

Foto: NH / Matthijs Gemmink

"De gemeente Schagen gaat het eigenlijk om het herstel van landschapselementen. Dat zijn bijvoorbeeld Zeeuwse hagen die ontzettend belangrijk zijn voor vogels", vertelt Bonnie Snoek van de campagne Meer Bomen Nu. Het project werd bedacht door MEERgroen, stichting Urgenda en Caring Farmers. In het hele land moeten via die campagne 1 miljoen bomen worden gepland. Voor de gemeente Schagen gaat het om zo'n 15.000 bomen.

"Er zijn meer bomen nodig voor het klimaat. Ze nemen CO2 op. Dat moeten we nu echt uit de lucht halen om de klimaatverandering tegen te gaan", vertelt Snoek. "Daarnaast zitten we in een biodiversiteitscrisis. Veel mensen weten niet dat die de afgelopen 40 jaar enorm is afgenomen. Het is erg nodig om bomen en struiken te planten om zo leefruimte te creëren voor alles wat leeft."

Tekst gaat verder onder de video.

15.000 bomen in Schagen krijgen nieuw leven met campagne Meer Bomen Nu - NH Nieuws

In het kleine natuurgebied vlakbij bedrijventerrein Lagedijk 'De Lus' wordt vanmorgen hard gewerkt. Leerlingen van het Clusius College zijn bewapend met schoppen en kruiwagens het zompige gebied ingetrokken. Sommigen offeren zelfs hun witte gympen op om bij de boompjes te komen. Er staan voornamelijk meidoorns. "Belangrijke soort voor insecten en vogels. Ze maken bloemetjes waar vlinders nectar uithalen. Maar hij krijgt ook bessen waar de vogels van eten", legt Snoek uit.

Aan de andere kant van de stad is een terrein ingericht waar de geoogste bomen kunnen wachten op hun nieuwe baasje, een zogenaamde 'bomenhub'. Snoek: "Dit project is voor iedereen. Vorig jaar hebben mensen via onze website 1 miljoen aanvragen voor gratis bomen ingediend. Vooral van boeren. Speciaal voor Schagen wordt de inschrijving weer opengezet. Je moet dan wel meteen 250 bomen aanvragen. Als je minder bomen wilt hebben dan kan je komen helpen op onze oogstdagen. Dan neem je gewoon mee wat je nodig hebt."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]