Ga naar Content

Noodkreet moeder vanwege aan drugs verslaafde zoon: "Een piepjong leven naar de kloten"

Een Enkhuizer moeder luidt op de Facebookpagina 'Je bent een echte Enkhuizer als...' de noodklok om de drug 3-MMC. "Dit is een moeilijk stuk om te schrijven, maar noodzakelijk en van belang. Onze piepjonge puber blijkt verslaafd aan drugs."

Foto: Adobe Stock

In het openhartige verhaal, wat de moeder anoniem doet, vertelt ze dat de drug 3-MMC goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is. Gebruikers kunnen het snuiven of roken en daarbij geeft het een euforisch gevoel. Een keerzijde is volgens de vrouw dat de drug iemand daarna lusteloos en/of depressief kan maken.

Hartproblemen door gebruik

Ook zijn er ernstige bijwerkingen, zoals hartklachten, mogelijk. "Wij kennen al iemand waarbij het kind per ambulance afgevoerd moest worden met hartproblemen na één maand gebruik. Dit spul is levensgevaarlijk, gemakkelijk te verkrijgen, goedkoop en zwààr verslavend", zo schrijft de moeder.

Ze schrijft dat ze al een tijd het gevoel had dat er iets speelde. Als zij de persoonlijke bezittingen van haar zoon en zijn tas doorzoekt, komt ze erachter dat het goed mis is. "In de tas van ons kind zaten ook (stanley)messen om de 3-MMC te kunnen versnijden tot poeder. De vloeipapiertjes die je ziet, hebben als doel gehad de 3-MMC te verhandelen als een soort wikkel, en om op te roken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Wikkel waarin de 3-MMC had gezeten - Foto: Facebook Je bent een echte Enkhuizer als...

De moeder heeft sterke vermoedens dat er ook drugs wordt gedeald op en rond het RSG, een middelbare school in Enkhuizen. "Ook al kan ik het niet honderd procent waterdicht bewijzen." Ze heeft daar ook al melding van gemaakt bij de school. Iets dat Eugene Kramer, bestuurder van de desbetreffende school, ook erkent. "Ze heeft anoniem een e-mail gestuurd. Dat maakt het ook lastig. Maar als ze verder zijn, hopen we dat ze zich bij ons melden. Dan kunnen we met ze bespreken wat we als school voor ze kunnen betekenen."

Dealen bij school

Of er ook 3-MMC op school wordt gedeald, weet de schoolbestuurder niet. "We doen veel aan voorlichting. Maar ook wordt er eens per jaar een politiecontrole gehouden. Honden zoeken dan in kluisjes naar drugs. Vorig jaar is er niks aangetroffen. Maar we zijn niet naïef om te denken dat er niks speelt. Het doet zich voor, dus ook bij ons op school, al proberen we het zover mogelijk te voorkomen."

Kramer vervolgt: "We hebben protocol waarbij het dealen op school een politiezaak is. Er wordt gelijk melding van gemaakt." De vrouw heeft het ook over het dealen op de naastgelegen parkeerplaats. "Dat is ook bekend bij de politie, en daar wordt ook gecontroleerd."

De scholieren die ze aanspreken, zeggen allemaal niet van het dealen van 3-MMC af te weten. Toch waarschuwt de moeder in haar Facebook-verhaal: "Denk niet: 'dit overkomt ons niet'.  Want bij ons was het ook niet overduidelijk tot er een patroon zichtbaar wordt, zodat je de puntjes kunt verbinden."

"Zie wat jullie aanrichten, een piepjong leven naar de kloten"

moeder van de aan 3-MMC verslaafde zoon

Ze zegt dat ze haar verhaal doet om anderen te waarschuwen voor dit probleem. "Praat met je kind over 3-MMC en wat het doet, want er is een trend gaande." Ook voor de makers van de drug en de dealers heeft de moeder nog een boodschap: "Zie wat jullie aanrichten! Een piepjong leven naar de kloten, omdat ze nog zo beïnvloedbaar zijn. Ga werken voor je geld in plaats van een kind en het hele gezin daaraan vast naar de kloten te helpen!"

De dame in kwestie geeft ook aan om anoniem te willen blijven en niet bereikbaar te zijn voor journalistieke vragen, maar het verhaal juist deelt om duidelijk te maken wat er momenteel speelt en leeft bij jonge pubers in Enkhuizen.

CDA vraagt al langer aandacht

Het CDA in Enkhuizen vraagt al langer aandacht voor de problematiek rondom 3-MMC. "Ik werk op het Martinuscollege in Grootebroek en ook in de zorg", vertelt fractievoorzitter Jan van der Werf. "Je moet ermee te maken hebben, dan zie je het. Het is ook onwetendheid van mensen." 

Hij heeft er aandacht voor gevraagd binnen de gemeente. "Het belangrijkste is dat je weet dat het bestaat. Natuurlijk kan je niet iedereen er vanaf halen. Maar geef bijvoorbeeld geld voor voorlichting, maak er meer prioriteit van. Je kan er hartklachten van krijgen, het is echt schrikbarend."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]