Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Een jas 'plukken' op het Bolwerk: initiatief voor mensen die het niet breed hebben

6 december 2021, 17.00 uur · Aangepast 6 december 2021, 17.23 uur · Door Marieke Pijlman

In de bomen op het Bolwerk, naast het Museum van de Geest, komen zondag zo'n 20 tweedehands jassen te hangen. Het is een overgewaaid initiatief vanuit Harderwijk, bedoeld om mensen te helpen die het minder breed hebben. "Mensen die geen geld hebben om een warme jas te kopen, kunnen er dan één uit de bomen 'plukken'", zo vertelt Gertien, initiatiefnemer van de actie in Haarlem.  

Deze afbeelding is van de jassenactie in Harderwijk vorig jaar - Gertien

Gertien (55) en haar man Jos (64) wonen sinds twee jaar samen in Haarlem. Gertien komt oorspronkelijk uit Harderwijk en zodoende brengen ze ook daar geregeld samen tijd door. Vorig jaar zag Jos daar voor het eerst winterjassen in de bomen hangen en hij was onder de indruk van het initiatief.

Jassen als trouwcadeau

Toen het stel afgelopen zomer trouwde, vroegen ze niet om cadeaus, maar om tweedehands jassen om zo ook de jassenactie in Haarlem te kunnen organiseren. "Onze ceremoniemeester had een kledingrek neergezet, waar iedereen een jas aan kon ophangen", vertelt Gertien. "We hebben nu wel 60 jassen, denk ik."

Het initiatief is bedoeld om mensen te helpen die in armoede leven. "We hebben nog even gedacht aan Schalkwijk om daar de jassen op te hangen, omdat we dachten dat de doelgroep daar zit. Maar voor ons is het Bolwerk wat praktischer gelegen. Dus daarom doen we het hier. En ik hoop echt dat we de mensen kunnen bereiken voor wie het bedoeld is."

Gertien is maatschappelijk werker en komt geregeld mensen tegen die in armoede leven. Daardoor voelt ze zich ook betrokken. "Soms zijn het ook mensen die gewoon een inkomen hebben, maar die te maken hebben met inbeslagnames door schulden. En daardoor eigenlijk veel te weinig geld overhouden. Er is ook veel verborgen armoede."

Quote

"Ik hoop echt dat we de mensen kunnen bereiken voor wie het bedoeld is"

Gertien

Zondag rond het middaguur gaan Gertien en Jos de jassen ophangen aan de bomen. "We gaan ook lampjes ophangen, we willen echt dat het ook een beetje sprookjesachtig wordt." Gertien verwacht niet dat het gelijk stormloopt, maar hoopt dat mensen die echt een warme jas kunnen gebruiken, komen kijken. "Mensen kunnen ook als het donker is even langslopen om te kijken of er wat tussenhangt."

Jassen inleveren bij Museum van de Geest

De tientallen jassen liggen nu nog thuis op zolder, maar Gertien brengt ze in de loop van de week naar het Museum van de Geest. Daar worden ze tijdelijk opgeslagen. "Het idee is om de jassen steeds aan te vullen. Dus dat er gedurende twee weken jassen in de bomen hangen." Mensen die willen bijdragen aan de actie, kunnen volgende week hun tweedehands jas afgeven bij het Museum van de Geest. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]