Ga naar Content

Haarlemse in strijd tegen ganzenjacht bij woonwijk: "Muur van weerstand tegen laserapparaat"

Ze had het zorgvuldig uitgedacht. Brigitte van Kesteren uit de Molenwijk diende een plan in voor een laserapparaat bij een Haarlems participatieproject voor wijkbewoners, in de hoop dat zo de ganzenjacht naast haar woonwijk zou verminderen. Maar dat plan is afgewezen om voor haar onduidelijke redenen. "Ik voel een muur van weerstand."

Haarlemse Brigitte van Kesteren wil laserapparaten om ganzen te verjagen in plaats van jacht - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

De Haarlemse is al een tijd bezig met haar strijd tegen de ganzenjacht in een weiland naast de Molenwijk. Ze is een facebookpagina gestart om video's en foto's te verzamelen van misstanden. Zo belandt er wel eens een aangeschoten gans in de tuin van een woning of naast het fietspad in het recreatiegebied rondom de Molenplas. 

Het participatieproject 'Schalkwijk aan Zet' van de gemeente was voor haar een goede manier om constructief mee te denken aan een oplossing. Bij het project mogen bewoners zelf plannen indienen en degene met de meeste stemmen mag het plan dan zelf uitvoeren. Van de 55 ingediende plannen belandde ze in de eerste ronde al op de derde plek. 

Maar de gemeente vond onder andere het project niet passen in het thema 'Elkaar Ontmoeten'. Raar, vindt Brigitten. "Juist door de jacht ontmoeten mensen elkaar hier niet, want dan is het niet aantrekkelijk om hier te lopen, te zitten of te recreëren." Het frustreert haar mateloos, zeker als ze ziet hoeveel effect een demonstratie met een handlaser door Steinar Henskes van Bird Control Group al heeft. 

Tekst gaat door na de video.

Waarom geen lasers tegen ganzenoverlast? - NH Nieuws / Geja Sikma

Ook bij de provincie, die verantwoordelijk is voor het afgeven van de jachtvergunning, vindt Brigitte van Kesteren geen gehoor voor haar plan met een laserapparaat. "Er wordt altijd gewezen naar Schiphol. Dat het niet zou kunnen in verband met Schiphol." Dat bevreemdt ook de laserexpert Steinar Henskes als hij met Brigitte in gesprek gaat tijdens de demonstratie. 

"Wij hebben in de Waarderpolder een aantal automatisch laserapparaten staan die de meeuwen verjagen van daken, maar ook in de Hekslootpolder in Haarlem-Noord werkt een boer met onze lasers", vertelt Henskes. Ook weet hij dat Schiphol zelf ook werkt met lasers om de ganzen uit de buurt van de start- en landingsbanen te verjagen. "Zolang de laserstraal naar de grond gericht is en niet de lucht in, is het allemaal veilig."

En ook voor de recreanten rondom de Molenplas voorziet hij geen gevaar van laserstralen, omdat de apparatuur in de roulatie waarmee het groene licht verspreidt, nauwkeurig afgestemd kan worden. 

"Zolang de laserstraal naar de grond gericht is en niet de lucht in, is het allemaal veilig"

Steinar Henskes, bird control group

Waarom er dan toch niet voor lasers wordt gekozen om zo de schade aan het weiland voor de boer te verminderen, is voor Brigitte van Kesteren een raadsel. "De gemeente Haarlem is het niet eens met de jacht hier, de provincie heeft zijn bedenkingen. Maar ondertussen gebeurt er niks. En dat vind ik wel heel bijzonder." 

Reactie gemeente Haarlem: 

Het klopt dat dit initiatief de haalbaarheidscheck binnen de gemeente niet heeft gehaald. Dit heeft een aantal redenen.

De belangrijkste reden is dat het hier om provinciaal beleid gaat dat de gemeente Haarlem niet kan veranderen. Ook niet via het programma Schalkwijk aan Zet.

Omgevingsdienst Noord Holland Noord, die het provinciale beleid handhaaft en toetst, wil in gesprek met de indiener en betrokken bewoners. Enerzijds om het huidige beleid  toe te lichten, anderzijds om uit eerste hand ervaringen, overlast en mogelijke oplossingen te bespreken.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]