Weer op achterstand, maar bevlogen Karlsson bezorgt AZ de winst

Voor de tweede keer in een week draait AZ een achterstand om in een overwinning. Donderdag lukte dat tegen Fortuna Sittard en deze zondagmiddag moest Sparta eraan geloven: 3-1. Een belangrijke rol was weggelegd voor Jesper Karlsson, want de Zweed scoorde tweemaal en gaf een assist.

Jesper Karlsson nam AZ bij de hand tegen Sparta - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

AZ begon de wedstrijd tegen de nummer zestien van de ranglijst overtuigend met veel balbezit en ook prima kansen. Zo ging een kopbal van Vangelis Pavlidis net langs de paal en in de tiende minuut schoot Jesper Karlsson op de lat.

Handsbal

Toch waren het de tegenstander van AZ die op voorsprong kwam, zoals al vaker dit seizoen. Na een kleine twintig minuten ging Tijjani Reijnders in de fout. De vervanger van de zieke Jordy Clasie raakte eenvoudig de bal kwijt op eigen helft, Sparta profiteerde daar optimaal van en via Adil Auassar kwamen de Rotterdammers op voorsprong.

En dus moest AZ ook nu weer in de achtervolging. Al vrij snel kreeg AZ een strafschop na een vreemde handsbal van Tom Beugelsdijk. Het was Karlsson die het buitenkansje vanaf de strafschopstip feilloos binnenschoot: 1-1.

Tekst loopt door onder de foto.

Karlsson benut een penalty - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Daarna ging AZ door en zette Karlsson na een klein half uur spelen de 2-1 op het scorebord. Uit een afgeslagen corner volleerde de Zweedse technicus de bal in de linker onderhoek. Dat betekende alweer zijn zevende treffer van het seizoen.

Buitenspel

In de tweede helft behield AZ het overwicht en drukte dat na een uur spelen uit in de 3-1. Opnieuw was hierin een belangrijke rol voor Karlsson weggelegd. Dit keer bediende hij Pavlidis op maat en de Griekse spits schoot van dichtbij binnen. Niet veel later scoorde Karlsson zijn de derde van de middag, maar de buitenspeler stond net buitenspel.

Bij de Spartanen viel AZ-huurling Kenzo Goudmijn nog in. De Heerhugowaarder komt bijna niet aan spelen toe bij de ploeg van Henk Fraser, maar tegen zijn werkgever mocht hij nog twintig minuten meedoen. Verder maakte Mohamed Taabouni zijn eredivisiedebuut. De buitenspeler uit Haarlem viel vijf minuten voor tijd in voor matchwinner Karlsson. Ook Zico Buurmeester mocht voor het eerst ruiken aan het grote werk.

AZ klimt nu langzaam richting de subtop van de ranglijst. Kort achter Cambuur staan de Alkmaarders nu op de achtste plek. Donderdag om 18.45 uur speelt AZ in de Conference League thuis tegen Randers FC.

Opstelling AZ: Vindahl; Witry, Hatzidiakos (Beukema/90), Martins Indi, Wijndal; Reijnders, Midtsjo (Buurmeester/90), De Wit; Sugawara, Pavlidis (Barasi/78), Karlsson (Taabouni/85).