Ga naar Content

Inzameling gestart na brand in boerderij: "Je kijkt dwars door de lege ruimte heen"

Hoewel er inmiddels wat dagen zijn verstreken sinds de brand, smeulen de restanten van de afgebrande boerderij in Wijdenes nog na. "Het is een zwartgeblakerde ruïne", zegt Frank Teljeur. Het huis waar zijn familie woonde, ging donderdagavond in vlammen op. Om die reden is dorpsgenoot Lutania Coester een inzamelingsactie gestart voor de familie.

Frank vertelde afgelopen donderdagavond dat het een heel heftige brand was. Zijn moeder belde hem op en vertelde dat er een brand was uitgebroken. Hij dacht eerst dat het allemaal wel zou meevallen, tot hij de vlammen uit de boerderij zag slaan. "Er hangt nu een lint om de woning en er staat 'gevarenzone' op", vertelt Frank. "Dat is maar goed ook, want het oude gedeelte is heel instabiel." 

Ook zijn oma woonde in het huis, net achter het gedeelte dat afgebrand is. "Het gedeelte waar zij woonde, is zowaar nog intact. Ze zou er, bij wijze van spreken, zo weer in kunnen." Van het gedeelte waar de rest van de familie woonde is niets meer over. "Ik zie een meter hoge puinmuur", zegt Frank. Ze wonen nu tijdelijk in een ander huis. "Ze hebben het gevoel dat hun hele leven weg is."

Herinneringen 

Zelf is hij al een tijdje uit huis, maar het doet Frank wel wat. "Toen ik hier gisteren liep, kwamen er allemaal herinneringen aan vroeger, van mijn jeugd, terug." Hij heeft het gevoel dat het dorp achter hen staat en dat doet hem goed. "Mensen laten tassen met kleding achter. Het is echt ongelofelijk lief."

Bekijk hieronder hoe de boerderij er nu uitziet. Tekst gaat door onder de video. 

Boerderij Wijdenes afgebrand - Frank Teljeur

Lutania Coester werkt al vier jaar met veel plezier in tearoom The Robin, dat van de bewoners is en op hetzelfde terrein als de boerderij staat. Ze is een inzamelingsactie gestart. "Voor mij zijn ze net familie. Het zijn zulke lieve mensen en ze hebben altijd alles over voor een ander. Nu verdienen zij het." Ze zag hoe de boerderij in vlammen opging. "Je kijkt nu dwars door de lege ruimte." 

De inzameling verloopt goed en dorpsgenoten brengen ook allemaal spullen voor de familie langs bij Coester. De teller staat al op ruim 4400 euro. Ze is enorm verrast: "Ik had dit nooit verwacht. Ik heb ook al wat spullen langsgebracht en ze zijn er zo blij mee." Ze vertelt dat elke familielid er net iets anders mee omgaat, maar dat het besef langzaam begint in te dalen. "Gelukkig hebben ze elkaar."

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]