Ga naar Content

Wat zeggen de cijfertjes? AZ doet het goed op verjaardag van Sinterklaas

Aan de hand van statistieken kijken we vooruit naar de vijftiende speelronde in de eredivisie. Ajax won donderdag al van Willem II, terwijl AZ toen een inhaalwedstrijd speelde. Morgen wacht Sparta Rotterdam en gezien de cijfers gaan de Alkmaarders hoogstwaarschijnlijk drie punten bijschrijven.

Jordy Clasie opende vorig seizoen de score - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Vijfde keer op verjaardag van Sinterklaas:
AZ speelde vier maal eerder op 5 december. In die duels werden tien punten bij elkaar gespeeld. Het enige gelijkspel kwam toevallig in een uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Elf jaar geleden was de laatste keer dat de Alkmaarders met Sinterklaas speelden. Het werd toen 0-2 in Den Haag tegen ADO.

Heel snel raak:
Het vierde snelste doelpunt in de clubhistorie van AZ was tegen Sparta Rotterdam. In 2008 zorgde Mounir El Hamdaoui al na 32 seconden voor de 1-0. Die wedstrijd eindigde in 6-0. Ook Kees 'Pier' Tol (twee keer), Jan van Veen, Robin Nelisse, Shota Arveladze en Oussama Idrissi scoorden ooit binnen vijf minuten in een thuisduel met Sparta.

Tegenstander in slechte doen:
De ploeg van trainer Henk Frsser zal zonder al te veel vertrouwen afreizen naar Alkmaar. Van de laatste tien eredivisieduels werd er slechts één keer gewonnen (tegen Willem II). Drie keer pakten de Spartanen een punt, terwijl de overige zes wedstrijden werden verloren. Sparta staat daardoor op de zestiende plaats.

AZ in vorm tegen Sparta:
Van de laatste dertien thuiswedstrijden tegen Sparta Rotterdam won AZ er elf. De andere twee duels leverden een gelijkspel op. In totaal kwamen de Rotterdammers 33 keer naar Alkmaar voor een competitiewedstrijd. AZ won achttien keer, zeven keer werd het gelijk en acht keer won Sparta.

Bijzondere duels vorig seizoen:
In Alkmaar werd het eerder dit jaar 2-0 voor AZ. De openingstreffer kwam van de rechtervoet van Jordy Clasie. De middenvelder bekroonde, kort na een schorsing vanwege gokken, zijn eerste basisplaats van het seizoen met een doelpunt. De uitwedstrijd eindigde in 4-4, nadat AZ een 4-0 voorsprong uit handen gaf.

AZ - Sparta Rotterdam begint morgenmiddag om 14.30 uur. NH Sport doet verslag via Twitter en afloop zijn de reacties te zien via al onze kanalen.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]