Start van hoofdcontent

VOLENDAM

nl

Dronebeelden tonen hoe demonstranten in Volendam worden opgejaagd: "Politie liet het toe"

4 december 2021, 16.45 uur · Aangepast 4 december 2021, 18.32 uur · Door Daphne Adrichem

Jerry Afriyie, de voorman van Kick Out Zwarte Piet, heeft geen goed woord voor het politieoptreden op de Volendamse markt. Afriyie en zijn mededemonstranten waren naar het palingdorp gekomen voor een onaangekondigde demonstratie, maar ter plekke keerden tientallen mensen mensen tegen hen.

Foto: Drone-beelden tonen hoe demonstranten worden weggejaagd van Volendamse markt: "Politie deed niets" - Jan Keizer & AT5

"We kregen alles over ons heen: waterflessen, groente, fruit en er werd grof verzet ingezet, waaronder vuurwerk. En ook sigaretpunten en spugen. Ook is een aantal van ons fysiek aangevallen en geslagen. De politie liet het ook gewoon toe", vertelt Afriyie aan NH Nieuws, vanuit de bus met de andere demonstranten. Inmiddels is de bus weer terug in Amsterdam. 

Omstanders laten aan NH Nieuws weten dat het de bedoeling was om de anti-Zwarte Piet-demonstranten naar de haven te 'duwen', zodat ze daar in het water zouden vallen. "Ze zouden zwemles krijgen", aldus de groenteboer op de Volendamse markt. 

Respect

Afriyie had verwacht dat er vanuit Volendam een tegengeluid zou klinken. Maar dat dit zo uit de hand zou lopen en 'zonder respect, tolerantie en vreedzaamheid', dat is voor Afriyie moeilijk te bevatten. 

"We willen getolereerd worden, gerespecteerd. Het was alles behalve dat. Het was gewoon het moeilijk willen maken. Er werd geen ruk gegeven om het welzijn van ons en ook niet voor het doel waarvoor we hier stonden."

Op beelden valt te zien hoe de demonstranten worden opgejaagd over de markt. Agenten vormen een linie die voorkomen dat de tegendemonstranten, die gooien met voorwerpen, in de buurt komen.

Drone-beelden van de demonstratie - Jan Keizer via NH Nieuws

Het protest van de anti-Zwarte Piet-demonstranten was van te voren niet aangekondigd en duurde in totaal minder dan één uur. "De burgemeester had een bevel gegeven dat wij moesten gaan", aldus Afriyie. "De politie moest het protest beëindigen. Maar zelfs toen de politie er was, waren ze meer met onze actie en demonstratie bezig en grepen ze niet in."

'Demonstreren mag'

Volgens Afriyie was het publiek dat het niet eens was met de demonstratie erg divers. "Van tieners tot bejaarden werden we gewoon door aangevallen", zegt hij. "Het laat gewoon zien hoe Volendam achterloopt, in 2021. De zwarte pieten hangen overal in het centrum."

Afriyie moet nog bijkomen van wat hem vanmiddag is overkomen. "We gaan zo kijken of iedereen oké is", zegt hij. "De politie heeft ons de bus in gedwongen en er was veel chaos. Iedereen zit nu wel in de bus, dat was onze prioriteit."

"Wettelijk gezien mag je altijd demonstreren"

Jerry Afriyie, voorman Kick Out Zwarte Piet

Was in Volendam demonstreren ook niet een beetje de kat op het spek binden? Volgens Afriyie had hij het recht om daar te protesteren.

"Wettelijk gezien mag je altijd protesteren, je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen. Wij wilden protesteren op het plein, omdat we daar op een plek staan met veel mensen. We weten dat als we toestemming hadden gevraagd, we door de burgemeester van Volendam moesten worden weggevaagd."

Tekst loopt door onder de video.

Beelden van de demonstratie in Volendam - NH Nieuws

"Het ging ons op dit moment om het aantal mensen dat we konden bereiken. Dit krijgt zeker een staartje. We maken gebruik van het protestrecht, maar dat moet wel voor iedereen die wil protesteren in Nederland overeind blijven."

Onduidelijk is nog hoe iedereen van de demonstranten er aan toe is en of er schade is. "We gaan kijken naar de schade. Of we compleet zijn, of iedereen oké is, praten met advocaten en de beelden terugkijken."

Geen bekeuringen

De woordvoerder van de politie laat weten dat de bus tot aan Amsterdam is begeleid en de politie daar kort in gesprek is gegaan met de demonstranten. "Wij hebben gevraagd naar de verdere plannen en een eventuele demonstratie die vandaag in Amsterdam zou kunnen plaatsvinden. Dat bleek niet het geval."

De politie laat weten dat er geen mensen zijn aangehouden. Ook heeft niemand een bekeuring gehad. 

Reactie burgemeester Lieke Sievers

"De demonstratie vond onaangekondigd plaats, dat is natuurlijk niet de bedoeling. De reactie op de demonstratie, het bedreigen en belagen, mag ook niet. Willen we met elkaar ieder zijn mening respecteren, dan zullen we ons allemaal aan de spelregels van de samenleving moeten houden", vertelt burgemeester van Volendam Lieke Sievers aan NH Nieuws. 

"De politie en de boa's hebben de demonstranten gezegd dat het een niet aangekondigde demonstratie is en dat ze hiermee moeten ophouden. Dat is gebeurd. De bedoeling is niet om de boel te laten escaleren."

Het had volgens Sievers 'nog veel erger gekund'. "Volgens mij zijn er geen doden en gewonden gevallen. Je moet altijd overwegen wat voor middelen er worden ingezet, die in verhouding staan tot het uiteindelijk te bereiken doel."

Over de manier van handhaving en het optreden van de politie wil Sievers verder niet ingaan. "Ik keur het een en het ander niet af. Ik wil oproepen om elkaar in deze tijd het leven niet moeilijker te maken, het is al moeilijk genoeg. Gebruik nou je verstand."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.