Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Legendarisch optreden Nirvana in Paradiso 30 jaar geleden: "Kippenvel"

4 december 2021, 07.00 uur · Aangepast 4 december 2021, 09.36 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Deze week dertig jaar geleden gaf een toen nog relatief onbekende bandje uit Aberdeen, Washington een optreden in Paradiso. Het werd een van de meest legendarische concerten in de geschiedenis van de Amsterdamse popzaal. Dat bandje heette Nirvana, en vrienden Constant en Marcel waren erbij die avond. 

"Ik krijg nog steeds kippenvel." Vrienden Constant en Marcel zijn terug in de grote zaal van Paradiso. Op hun mobiel kijken ze naar het optreden van Nirvana uit 1991 in diezelfde grote zaal. Een optreden waarvan veel mensen later zouden zeggen dat ze erbij waren. Maar voor alle mensen die dat beweren is Paradiso toch echt te klein.

Tekst gaat verder onder de afbeelding: 

Constant en Marcel waren er wel echt bij. Marcel had aan het begin van het optreden nog zijn twijfels: "Mijn hart ging niet gelijk open. Dat was pas later op de avond."

Constant werkte destijds voor Nighttown in Rotterdam, en had Nirvana al eerder zien spelen. Hij had Kurt, Dave en Krist zelfs ontmoet. "Hele aardige jongens." Maar zoals die avond in Paradiso had hij Nirvana nog nooit gezien. "

Nevermind

Twee maanden voor het optreden in Amsterdam had Nirvana de plaat Nevermind uitgebracht. In Amerika ging de plaat door het dak, en ook hier in Nederland begon door te dringen dat deze band speciaal was. Het concert van Nirvana zou eigenlijk in de Melkweg zijn, maar werd vanwege de hype op het allerlaatste moment verplaatst naar het grotere Paradiso. 

"Het was grappig, want Nirvana waren twee maanden ervoor in De Doelen ontzettend zenuwachtig", vertelt Constant. "Want het was hun laatste dag van de tour en ze zouden teruggaan naar Amerika. Ze hadden gehoord dat de plaat goed was ontvangen en dat alle radiostations die draaiden. Maar nog niet hier. Dus ze hadden helemaal zoiets, wat gebeurt daar? Ze waren Michael Jackson uit de billboards aan het duwen."

Quote

"Nirvana was twee maanden ervoor ontzettend zenuwachtig"

constant

Nog geen drie jaar na het optreden pleegde zanger/gitarist Kurt Cobain zelfmoord. De roem zou hem teveel geworden zijn.

"Ik vind dat altijd wel triest", zegt Marcel. "Het is een soort romantiek van de popmuziek. Maar dat voel je ook wel zo die avond. Het is wel een soort getormenteerde ziel, waar de samengebalde energie vandaan komt."

Quote

"Het is wel een soort getormenteerde ziel, waar de samengebalde energie vandaan komt"

marcel

Afgelopen dinsdag zou in Paradiso een registratie van het concert worden vertoond om het dertigjarige jubileum te vieren. Vanwege de coronamaatregelen heeft dit niet door kunnen gaan. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]