Ga naar Content

Omstreden cameratoezicht Hilversums kantorenpark voorlopig van de baan

Er komt voorlopig geen cameratoezicht op en rond het Hilversumse Arenapark en Laapersveld. De ondernemersvereniging heeft het plan teruggetrokken. Eerder waren er veel bezwaren tegen het cameratoezicht door buurtbewoners, onder meer omdat er zorgen waren over privacy.

Foto: Adobe Stock

Het plan staat 'on hold' nadat ook de ondernemersvereniging de vele zorgen van buurtbewoners te horen kreeg. Het besloot het plan voorlopig terug te trekken, omdat het dus zo gevoelig ligt.

Hoe het Hilversumse kantorenpark dan wel beveiligd gaat worden, moet nog blijken. De gemeente laat weten met de ondernemers in gesprek te blijven, maar wil eerst zelf heldere regels over cameratoezicht.

Andere camera's

Het Arenapark is niet de enige plek waar het cameratoezicht betwist wordt. Bewoners hebben ook vragen gesteld over cameratoezicht door de Ondernemersvereniging Hilversum Zuidwest. 

De gemeente laat weten dat zowel het betwiste cameratoezicht op het Arenapark als de camera's van de Ondernemersvereniging Hilversum Zuidwest officieel geen camera's van de gemeente gebruikt, maar van derden. Dat maakt het niet de taak van de gemeente, maar van de Autoriteit Persoonsgegevens om de regels te handhaven en om te controleren of de privacy wel gewaarborgd wordt.

De gemeente kan dus nu wel van alles van de camera's vinden, maar speelt officieel eigenlijk geen rol. Dat verandert pas als de gemeente de openbare ruimte beschikbaar stelt om camera's op te hangen. Dan moet ze zelf regels opstellen over waar de camera's mogen hangen en wat ze mogen filmen. De gemeente gaat dat de komende tijd vastleggen. Tot Hilversum daar een duidelijk handvat over heeft, wordt er niet meegewerkt aan het (laten) plaatsen van camera's.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]