Ga naar Content

50 jaar na verwoestende kerkbrand: "Het was een sinister beeld, die brandende toren"

Vandaag exact 50 jaar geleden brandde de Grote Kerk in Hilversum tot de grond af. Heel Hilversum loopt uit om de brand vanaf de Kerkbrink te bekijken, er wordt zelfs gejuicht als de spits van de toren naar beneden dondert. NH Nieuws maakte een reportage over deze gigantische brand. 

50 jaar na verwoestende brand Grote Kerk Hilversum - NH Nieuws

Met verschillende ooggetuigen wordt er teruggekeken op de brand. Zo is Sara den Hartog tijdens het ontstaan van de brand in de kerk. "Ik was met een groepje meisjes van de zondagschool aan het oefenen voor het kerstfeest", vertelt Sara, die voor de gelegenheid haar blokfluit waar ze toen op speelde, heeft meegenomen. "Toen vloog de deur open en kwam de koster naar binnen gestormd om ons te waarschuwen."

"Het volk kwam overal vandaan, iedereen stopte hier"

bertus den hartog - ooggetuige brand

Bertus den Hartog, toen zestien jaar, staat rond de kerk te kijken naar de vlammen, niet wetend dat zijn latere vrouw daar zojuist uit gered is. "Het volk kwam overal vandaan, iedereen stopte hier", vertelt Bertus. "Ik wist trouwens ook niet dat brand zoveel lawaai kon maken, het was sinister."

Herdenking

Ook de kerk besteed vanavond extra aandacht aan de herdenking. Op NH Gooi is live om 20:00 uur de herdenking '50 jaar na de brand' te volgen. Daarna zal de herdenking meerdere malen worden herhaald.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]