Ga naar Content

De Ark in de race om enige kroeg van Eemnes te worden

Eemnes zit al ruim twee jaar zonder kroeg sinds het sluiten van het bekende café Staal. Toen begon een race tussen drie initiatiefnemers om de deze gewilde plek als enige kroeg van het dorp over te nemen. De Ark is één van deze mogelijkheden met de meeste kans. Initiatiefnemers Marc Timmerman en Edwin van Meurs kwamen langs in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.

Illustratie van Ark langs polder Eemnes - Foto: Marc Timmerman

Café Staal sloot 1 september van 2019 haar deuren nadat eigenaar Peter Staal het na ruim veertig jaar welletjes vond. Het was toen al 103 jaar in handen van de familie Staal. Daarmee verdween de enige kroeg van het dorp.

De gemeente wilde deze leegte graag opvullen en er verschenen drie kanshebbers aan de start van de race. Nu de finish in zicht is, is naast de Ark de Schaapskooi ook één van de kanshebbers. De initiatiefnemers van de Schaapskooi wilde buiten de grensen waar gebouwd mag worden hun kroeg plaatsen, maar zijn nu met een omweg bezig hier groen licht voor te krijgen. Eerder in de race gingen de plannen voor optie drie - De Boerderij - niet door.

Uitzicht

Om in de race te blijven moesten er aan veel eisen voldaan worden. Uit angst voor mogelijk licht- en geluidsoverlast voor het in de buurt liggende mestbedrijf werd een onderzoek gestart. Hieruit kwam dat de Ark niet tot overlast zou gaan zorgen. Ook moest de Ark niet het zicht op de polder verpesten, waarna besloten is om veel met glas te werken. Om zo toch dóór de Ark heen naar de polder te kunnen kijken. 

Plattegrond de Ark - Foto: Marc Timmerman

Timmerman en Van Meurs zijn blij dat ze aan deze eisen hebben weten te voldoen, maar zeggen het van binnen wel als een echt café te willen laten aanvoelen. "We gaan het van binnen wel heel sfeervol maken, als een bruin café."

Het ontwerp van de Ark is gemaakt door architect Anton Surink. "Marc had in een eerste gesprek geschetst hoe hij de boot eruit wilde laten zien. Toen de eerste tekening kwam zag de boot er totaal anders uit", zegt Van Meurs. "Volstrekt anders, maar onze monden vielen ervan open. Dit kan ook... en beter."

Afgelopen maandag zou tijdens de commissievergadering de knoop daadwerkelijk worden doorgehakt, maar vanwege de coronamaatregelen is deze verplaatst naar januari volgend jaar. 

Luister het hele interview terug via deze link

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]