Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Lichten 's avonds uit tijdens 10e editie Amsterdam Light Festival: "Dan maar 's ochtends"

2 december 2021, 14.38 uur · Aangepast 2 december 2021, 15.06 uur · Door Quirien Euwe

Meer dan twintig lichtgevende kunstwerken zijn vanaf vandaag te bewonderen in het kader van het tiende Amsterdam Light Festival. Een aangepaste editie, zo werd dinsdag bekend gemaakt; alle lichten moeten na 17.00 uur uit. Voor reder Frans Heijn reden om bezoekers voor zonsopkomst door de grachten te varen.   

"We doen het op bootjes waar één gezin op past", vertelt Heijn tijdens de eerste boottocht van dit festival. "Zo brengen we licht in de duisternis, wordt de winter een beetje doorbroken en kun je genieten van alle kunstwerken."

Janus van den Eijnden
Quote

"Ik kreeg een berichtje van de directeur van het festival en die zei: je idee is overgenomen, Frans"

Frans Heijn, reder

 Heijn was zelf degene die voorstelde om de lichten ook 's ochtends aan te doen. "Mijn voorstel was: waarom niet 's ochtends? Ik stelde zelfs voor om het vanaf 05.00 uur al te doen. En toen kreeg ik een berichtje van de directeur van het festival en die zei: je idee is overgenomen, Frans."

Publieksfavorieten

De oplettende festivalbezoeker zal opmerken dat veel van die creaties niet voor het eerst rondom en boven de grachten te zien zijn. Vanwege het tweede jubileum zijn dit jaar namelijk de publieksfavorieten van de afgelopen edities te zien.

Binnen het vierkoppige gezin dat donderdagochtend meevaart, verschillen de meningen over wat nou het mooiste kunstwerk is. "Ik vond The Ghost Ship het mooist", zegt een van hen. Zijn zus is een andere mening toegedaan. "Ik vond The Whole Hole" het vetst", zegt ze over het kunstwerk dat je als het ware onder een bruggetje doortrekt. Over één ding zijn ze het wel eens: "Meerdere kunstwerken waren heel mooi."

Janus van den Eijnden

Met zichtbaar enthousiasme vaart Heijn vanaf vandaag dagelijks om 07.00 uur door de stad, maar voor het geld hoeft hij het niet te doen. "Financieel zou je het niet moeten doen. Maar A: Ik vind het zonde, want het is allemaal al opgebouwd. Als we nu niet gaan varen is er volgend jaar geen Light Festival. En B: Ik denk dat het voor de 800.000 Amsterdammers  iets moois is om van te genieten."

Dat genieten kan nog tot en met 23 januari. De lichten van alle creaties branden dagelijks van 07.00 tot 09.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]