Ga naar Content

Meerdere panden in Hem illegaal bewoond

Op het bedrijventerrein Zuiderkogge in Hem worden momenteel zes panden illegaal bewoond. Die ontdekking werd gedaan tijdens een controle van de politie en de Omgevingsdienst. Ook ondernemers werden aangeschreven. "Als gemeente hebben we een verplichting om ervoor te zorgen dat men zich houdt aan de geldende wet- en regelgeving."

Bedrijventerrein Zuiderkogge in Hem - Foto:

De controle werd uitgevoerd door de politie, gemeente Drechterland en Omgevingsdienst. "Dit om ondermijnende criminaliteit op bedrijventerreinen aan te pakken", aldus een woordvoerder. 

De gemeente heeft 15 'adressen' onderzocht. "In zes panden hebben we illegale bewoning of aangebrachte woonvoorzieningen aangetroffen." Ook heeft de Omgevingsdienst meerdere overtredingen geconstateerd, zoals het niet correct opslaan van gevaarlijke stoffen.

Oplettendheid

Bij de gemeente zijn meerdere signalen binnengekomen over illegale bewoning. "We kregen uiteenlopende meldingen binnen van schimmige situaties en locaties, waaronder op bedrijventerreinen", aldus een woordvoerder. Volgens de gemeente reden genoeg om een onderzoek te starten. "Dankzij de oplettendheid van buren, bewoners, bezoekers en voorbijgangers worden illegale activiteiten hiermee voorkomen."

De illegale bewoning moet binnen een afzienbare tijd worden beëndigd. Waar de bewoners naartoe gaan, is nog niet duidelijk. "Dat is in eerste instantie aan henzelf of de eigenaren van deze bedrijfspanden." Als bij een hercontrole blijkt dat dat niet gebeurd is, kan er een dwangsom worden opgelegd.

Ook burgemeester Michiel Pijl is blij met de uitkomst. “Eerlijkheid duurt het langst, dat tonen we hier in de praktijk aan. Bedrijven krijgen zo de ruimte om te ondernemen op een plek waar ze veilig zijn, met trots kunnen werken en hun klanten en gasten kunnen ontvangen."

Speciale boa

De gemeente Drechterland is van plan om vaker controles uit te voeren en heeft daarvoor een speciale boa in dienst genomen. Die krijgt een flink takenpakket, dat onder meer bestaat uit het voorkomen en aanpakken van ondermijnende criminaliteit. De gemeente probeert ook de komende jaren te voorkomen dat criminelen een poot aan de grond krijgen op bedrijventerreinen.

Ook ondernemers kunnen zonder kwade bedoelingen - soms zelfs ongewild en onopgemerkt - de criminaliteit ingetrokken worden. "En dat willen we natuurlijk voor zijn."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]