Ga naar Content

Negen gemeenten starten onderzoek naar inbeslagname Joods vastgoed

Negen Noord-Hollandse gemeenten laten onderzoek doen naar hun rol bij de onteigening van Joods vastgoed en naheffingen aan Joodse inwoners in en na de Tweede Wereldoorlog. 

Struikelstenen Alkmaar - Foto: Alkmaar Centraal

Het gaat om de gemeenten die zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Alkmaar: behalve Alkmaar zelf, ook Den Helder, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard, Hollands Kroon, Schagen en Texel.

Het onderzoek moet helderheid verschaffen over de rol die de betreffende gemeenten hebben gespeeld bij het onteigenen van Joodse inwoners en het doorverkopen van hun bezittingen. Ook wordt onderzoek gedaan naar eventuele belastingnaheffingen die overlevenden en nabestaanden gepresenteerd kregen. 

Vorig jaar bleek uit onderzoek van Pointer, het onderzoeksplatform van KRO-NCRV dat er in en na de Tweede Wereldoorlog door heel Nederland ruim 7.000 panden van (gedeporteerde) joodse Nederlanders zijn ingenomen, waarna het onroerend goed vervolgens in handen van veelal 'louche ondernemers en vastgoedhandelaren' belandde. 

Opheldering over eigendomsgeschiedenis

Het onderzoek is een initiatief van de gemeente Alkmaar. Uit een eerste inventarisatie van die gemeente is gebleken dat er enkele panden in de stad staan waarvan de eigendomsgeschiedenis opheldering verdient. Nadat Alkmaar het vervolgonderzoek had aangekondigd, sloten de acht andere gemeenten zich er bij aan. 

Lees ook

De Radboud Universiteit Nijmegen voert het onderzoek uit, dat uiteindelijk een bijdrage moet leveren aan het proces van rechtsherstel voor Joodse inwoners en hun nabestaanden. Ook Joodse organisaties uit de regio worden bij het onderzoek betrokken. 

Eerder dit jaar kondigde de gemeente Haarlem aan een soortgelijk onderzoek uit te voeren.  Ook Hilversum en Zaanstad hebben inmiddels hun eigen rol bij de onteigening van Joods vastgoed onder een vergrootglas gelegd. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.