Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Groot deel van de dag code geel vanwege zware windstoten

1 december 2021, 07.50 uur · Aangepast 1 december 2021, 08.08 uur · Door Redactie

Op de eerste dag van meteorologische winter heeft het KNMI code geel afgegeven. Het weeralarm is afgekondigd vanwege voorspelde zware windstoten, die rond 9.00 uur opkomen en naar verwachting in de tweede helft van de middag zullen afzwakken. 

Code geel vanwege windstoten - AdobeStock/KNMI

De waarschuwing geldt voor het noordelijke deel van het land, waaronder behalve Noord-Holland ook Friesland, Groningen en Drenthe. 

Rond 9.00 uur bereikt het onstuimige weer Nederland. Vanaf dat moment worden vooral aan de Noordzeekust zware windstoten met snelheden tussen de 80 en 90 km/u verwacht. Op de Waddeneilanden kan de wind zelfs 100 km/u bereiken. 

Pieren afgesloten

NH-weerman Jan Visser vertelt op NH Radio dat langs de kust bij IJmuiden inmiddels al windstoten van 90 km/u zijn gemeten.  Vanwege de harde wind zijn de Noord- en de Zuidpier in de havenstad afgelopen maandag al dichtgegaan. 

In de tweede helft van de middag wordt het rustiger. Het KNMI verwacht voor Noord-Holland dat de zwaarste windstoten rond 16.00 uur achter de rug zijn. Meer landinwaarts kan het tot 18.00 blijven spoken. 

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor lastige rijomstandigheden. 

Waar het nu op veel plekken nog regent, trekken die buien in de loop van ochtend weg. Het blijft dan een groot deel van de dag droog, en her en der breekt het zonnetje door, voorspelt Jan Visser.  

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.