Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Wapenstok pilot Amsterdamse boa's: 11 keer gebruikt waarvan 10 keer terecht

30 november 2021, 18.00 uur · Aangepast 30 november 2021, 18.14 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De twintig Amsterdamse boa's die vanwege een pilot een wapenstok mogen dragen hebben in de eerste zes maanden de stok elf keer gebruikt. Tien van deze acties waren terecht, dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie. 

De pilot begon op 4 maart dit jaar en laat de boa's een jaar lang werken met een korte wapenstok. De twintig boa's die met de stok mogen werken moesten twee trainingen doen en daar ook voor slagen. Alle twintig hebben de trainingen gehaald. 

Elf keer fysiek

Het afgelopen half jaar werd de wapenstok vijftien keer 'ter hand genomen' door de boa's, dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de raad. Het betekent dat er niet met de wapenstok is geslagen, maar dat die alleen is getoond. Het tonen van de stok is vaak al voldoende om een situatie te de-escaleren. 

Voordat de boa fysiek kan worden met de wapenstok, moet er een afweging worden gemaakt of het gerechtvaardigd is om de stok te gebruiken. In totaal werd de wapenstok elf keer fysiek gebruikt. Er werd tien keer vastgesteld dat het gebruik ook gerechtvaardigd was. De keer dat de stok niet gerechtvaardigd gebruikt werd, is uitgebreid geëvalueerd. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]