Ga naar Content

Coronaopstand in Zaanse gevangenis: 'Meerdere cipiers gewond door rellende gevangenen'

In de gevangenis van Westzaan is aan het einde van de middag een opstand uitgebroken. Op een van de luchtplaatsen begonnen tientallen gevangenen te schreeuwen en werden medewerkers met eieren bekogeld. Volgens bronnen liepen meerdere cipiers daarbij verwondingen op. Het is de tweede dag op rij dat het onrustig is in de gevangenis, volgens de directie door ongenoegen over beperkende coronamaatregelen. 

Foto: Rijksvastgoedbedrijf / Walter van Gurp

De Dienst Justitiële (DJI) Inrichtingen spreekt tegen NH Nieuws niet van rellen, maar van 'wat ongeregeldheden' en 'protesten'. "Vanwege de coronamaatregelen is er sprake van een beperkt dagprogramma. Zo konden gedetineerden van de betreffende afdeling vandaag niet naar de sportzaal en fitnessruimte", aldus een woordvoerder. 

Meerdere bronnen binnen de gevangenis melden dat op enig moment tijdens het luchten een aantal gedetineerden van de afdeling zuid begon met het gooien van eieren naar medewerkers. Die eieren hadden ze vanuit hun cel meegesmokkeld naar buiten, bevestigt ook de DJI. In de gevangenis kunnen gedetineerden inkopen doen in een supermarktje. 

Toen de groep rellers groeide tot zo'n 25 man, sloegen medewerkers alarm: van alle kanten kwam personeel toegesneld om in te grijpen, vertelt een interne bron. Hierbij liepen meerdere medewerkers verwondingen op, zoals schrammen, blauwe plekken en kapotte persoonlijke eigendommen. Volgens de DJI is er sprake van één medewerker met een handblessure; ook sneuvelde van iemand een bril en heeft een medewerkster een rauw ei op haar hoofd gekregen.

Isoleercel en onderzoek

Er zijn vier gevangenen 'vanwege opstandig gedrag' in de isoleercel gezet. "Er wordt uitgezocht wat hun aandeel is geweest in de protesten en afhankelijk van de uitkomst kunnen ze een straf opgelegd krijgen", aldus de DJI. Je kunt dan denken aan veertien dagen isoleercel en dus geen deelname aan een gebruikelijk dagprogramma.

Voor enkele andere betrokken gedetineerden bij de opstand vandaag is een rapport opgemaakt. Zij vertoonden volgens de DJI minder opruiend gedrag, maar 'wel gedrag dat niet door de beugel kan'. Ook hun rol wordt onderzocht.

Gisteren ook opstand

Gisteren was op een van de afdelingen ook al een opstand, waarbij gevangenen binnen met pakken melk en eieren begonnen te gooien. Eén gedetineerde is vanwege zijn rol bestraft met enkele dagen plaatsing in de afzonderingscel. Niemand raakte gewond.

Begin deze maand bleek dat honderden gevangenen in isolatie moesten vanwege bijna veertig besmettingen binnen de gevangenismuren. Een groot deel van de ongeveer 700 gevangenen moesten toen al op hun afdeling blijven, mochten geen bezoek ontvangen of zitten de hele dag op hun cel. 

Lees ook

Ook meldde NH Nieuws eerder deze maand dat zowel de centrale ondernemingsraad als de vakbonden grote zorgen hebben over het tekort aan inzetbaar personeel in alle ruim dertig instellingen van Dienst Justitiële Inrichtingen. Hierdoor staan met regelmaat te weinig personeelsleden op een te grote groep gedetineerden. Dit zou zorgen voor grote werkdruk en onveilig situaties.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]