Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

De Peiling: er moet meer voorlichting komen over beleggen

29 november 2021, 12.17 uur · Door Melissa de Bois

Beleggen is in opkomst onder Nederlandse jongeren. Uit een onderzoek van Rabobank en Nibud blijkt dat 42 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt. Ruim een kwart van de jongeren doet dit in cryptomunten zoals bitcoin. Toch blijkt dat deze jonge beleggers vaak niet over voldoende kennis beschikken.

Adobe Stock

42 procent van alle jongeren in Nederland kiest ervoor geld te beleggen. Bijna een derde van de jongvolwassen kiest voor traditionele beleggingen in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. 27 procent van de jongeren doet dit in cryptomunten. Van alle jongeren in Nederland die hun geld beleggen, geeft 85 procent aan dit te doen om vermogen op te bouwen.

Hoewel de jongeren in het onderzoek zelf aangeven dat je alleen moet beleggen als je voldoende kennis hebt, lijken zij zelf niet allemaal voldoende kennis te hebben. Zo geeft de helft van de beleggers een verkeerd antwoord op een kennisvraag over beleggen, en belegt één op de tien zonder spaargeld achter de hand te hebben. Daarnaast is beleggen in cryptovaluta populair onder jongeren, terwijl dit juist een hoger risico biedt.

Meer voorlichting

Voor Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is dit het bewijs dat er veel meer voorlichting over beleggen moet worden gegeven. "Er wordt momenteel veel reclame gemaakt voor beleggen en cryptovaluta. We zouden graag zien dat daartegenover ook behulpzame informatie wordt geboden die jongeren helpt om de juiste keuzes te maken. Dit onderzoek laat zien dat jongeren het graag goed willen doen. Wij vinden het dan ook belangrijk dat ze worden geholpen om hun geld op een zo verstandig mogelijke manier te investeren, zodat geldproblemen later worden voorkomen."

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].