Ga naar Content

Chagrijnig na al dat slechte nieuws? Zes tips om de coronawinter door te komen

Persconferenties met slecht nieuws, nieuwe coronavarianten, donkere dagen en ook nog belabberd weer. Er is minder voor nodig om een mens danig uit zijn humeur te laten raken. De Zaanse geluksexpert Patrick van Hees van het CHAP Happiness Institute heeft zes tips om van deze beroerde tijden toch wat te maken.

Foto: Patrick van Hees

Tip 1: Doe zinnige dingen of leer jezelf iets nieuws aan

Waar besteed je je aandacht aanDaar is geluk voor een belangrijk deel afhankelijk van. Het gaat niet eens zozeer om de omstandigheden waarin je zit, maar vooral om hoe je in het leven staat. 

Bezig zijn, je zelf iets voornemen en een actielijst maken. Dat verbetert al je stemming: je hersenen maken dopamine aan en het helpt je met de structuur. Bijkomend voordeel is dat je je aandacht richt op iets anders, dat is nu belangrijk. Het thema corona is bijna onontkoombaar, het gevaar is dat het te groot in je hoofd gaat worden en je jezelf er onnodig ongelukkig mee maakt.

Je kan jezelf iets nieuws aanleren. Gitaarspelen, een andere taal of iets wat altijd al je interesse had. Dan geef je jezelf een concreet doel. 'Tot aan de kerst ga ik proberen om Last Christmas proberen te spelen op het keyboard', zoiets.

Tip 2: Accepteer waar je geen invloed op hebt

We hebben niet alles in de hand. Er is nu eenmaal corona en er zijn maatregelen. Je kunt je daar nog heel lang druk over maken, maar je gaat het niet veranderen. Probeer de bereidheid in jezelf wat te vergroten, het als het ware actief te omarmen. Bedenk: 'Hoe kan ik er het beste van maken voor mezelf en misschien iets bijdragen voor andere mensen?' Maar accepteer dat het er is en dat het soms moeilijk is, het zou gek zijn als het je helemaal niets zou doen. We zijn allemaal mensen.

"Af en toe moet je ook even tot rust komen. Het leuke is dat je dan vaak de beste ideeën krijgt"

geluksexpert patrick van hees

Tip 3: Deel je gevoelens met andere mensen

Dat betekent dan niet alleen maar mopperen op de regering, maar deel ook je eigen onderliggende emoties. Dat je zegt: 'Ik maak me zorgen hierover, of ik heb vannacht slecht geslapen.' Het delen met anderen verhoogt je geluk.

Hoewel vooral mannen weleens denken dat het delen van gevoelens een teken van zwakte is, blijkt juist dat andere mensen je sympathieker vinden als je eerlijk je gevoelens deelt. Dat herkennen mensen en omdat jij je openstelt, doen zij dat ook meer. Het versterkt de band. 

Relaties zijn sowieso één van de krachtigste bouwstenen voor een gelukkig leven. Daarin heb je allerlei gradaties, maar ook het luchtige gesprekje bij de bushalte of de koffieautomaat kan bijdragen. Of bel bijvoorbeeld een collega van tien jaar geleden of een oud buurmeisje. 'Ik bel je gewoon even, ik ben benieuwd hoe het met je gaat.' De kans is groot dat zij dat ook heel leuk vinden. Je investeert dan in misschien wel het belangrijkste bezit voor een gelukkig leven: je sociale netwerk.

Tip 4: Neem bewust pauzes

Het is goed om bewust pauzes te nemen. Even buiten een rondje lopen, muziekje luisteren (het liefst zonder herkenbare teksten, want dan gaan je hersenen toch aan het werk). Veel mensen pakken hun telefoon nu erbij als ze rust nemen, maar dan krijgen je hersenen nooit rust en staan ze altijd aan. Af en toe moet je ook even tot rust komen. Bijkomend voordeel is dat je dan vaak de beste ideeën krijgt.

"Je kan denken: 'Is er licht aan het eind van de tunnel?' Maar denk ook: 'Is er licht in de tunnel?'"

geluksexpert patrick van hees

Tip 5: Richt ook je aandacht op alles wat wél goed gaat

Je kan jezelf helpen door aan het eind van de dag drie dingen op te schrijven: wat is vandaag goed gegaan, wat was leuk en waar ben ik dankbaar voor? Dat kan van alles zijn: dat we in een land wonen met een goed sociaal vangnet, dat de supermarkten ondanks corona nog steeds vol eten liggen, dat je mensen om je heen hebt, dat soort zaken. Maar ook kleine dingen. Ik ga straks een cake bakken met onze jongste…

Je kan denken: 'Is er licht aan het eind van de tunnel?' Maar denk ook eens: 'Is er licht in de tunnel?' Dat moet je ook zelf opzoeken, zelf willen zien en zelf willen zijn voor andere mensen.

Wat ook helpt: niet té veel nieuws volgen. Nieuws is juist datgene wat afwijkt. Er gaan ook veel dingen wél goed.

Tip 6: Beweeg

Soms zijn adviezen ook heel simpel. Het meest voor de hand liggende wordt het vaakst vergeten en het minst gedaan. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je gezondheid, maar je gaat je er ook beter bij voelen. Al is het een beetje miezerig, ga een rondje lopen buiten. Iedereen heeft in de buurt ergens wel een plek waar je een frisse neus kan halen.

Lichaamsbeweging hoeft niet heel intensief sporten te zijn, dat is voor veel mensen een drempel. Het kan ook een wandelingetje zijn of een stukje fietsen. Ga dansen, de liefde bedrijven of lopend boodschappen doen.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]