Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Aantal KLM-passagiers uit Zuid-Afrika vermoedelijk besmet met omikronvariant

27 november 2021, 21.19 uur · Aangepast 28 november 2021, 08.19 uur · Door Redactie

Onder de 61 positief geteste passagiers van de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika, zijn vermoedelijk een aantal besmet met de nieuwe variant van het coronavirus, de omikronvariant. Dit schrijft de NOS. Zondag wordt bekend of passagiers daadwerkelijk besmet zijn met de nieuwe variant. 

Foto: Besmette reizigers uit Zuid-Afrika naar isolatiehotel gebracht - VLN

Het RIVM heeft de 61 positieve tests van de passagiers onderzocht. "Bij een aantal snelle testen is er een afwijking gevonden in het zogenoemde spike-eiwit, wat duidt op een afwijkende virusvariant", zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends tegen de NOS.

Of het daadwerkelijk om de omikronvariant gaat, zal moeten blijken uit een test die meer tijd kost. "De zogenoemde sequentieanalyse kost nu eenmaal veel tijd. Er wordt echt hard aan gewerkt in het laboratorium, maar morgenmiddag weten we pas meer", aldus Berends zaterdag.

In andere landen in Europa, zoals Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk is de omikronvariant al opgedoken. De woordvoerder van het RIVM snapt ook dat er onrust is over de mogelijke besmettingen met de nieuwe variant. "Iedereen wil natuurlijk snel weten of er bij de 61 positieve coronatesten ook omikronvarianten aangetroffen worden. Ook wij."

Omikronvariant

De nieuwe variant van het coronavirus, de omikronvariant, verspreidt zich snel in het zuiden van Afrika. Het is nog niet duidelijk of deze variant besmettelijker is dan andere varianten. Ook is nog niet bekend of mensen er zieker van worden. 

GGD Kennemerland riep vandaag reizigers die uit het zuiden van Afrika komen op om zich te laten testen, ook als er geen klachten zijn. 

Tekst gaat verder onder het Twitterbericht.

61 passagiers positief

Twee KLM-vluchten met 600 passagiers kwamen gisteren uit Zuid-Afrika aan op Schiphol. Op dat moment was er net een vliegverbod van kracht voor vluchten uit zuidelijke Afrikaanse landen, vanwege de zorgen over de nieuwe coronavariant die daar rond gaat.

Alle passagiers moesten zich voor de paspoortcontrole op Schiphol laten testen. Dit zorgde ervoor dat de reizigers lang moesten wachten. 61 personen testten positief. Zij zitten nu thuis of in een isolatiehotel in quarantaine. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.