Ga naar Content

Groot vissersarchief van Ben Kornalijnslijper overgedragen aan Oud Enkhuizen

Vereniging Oud Enkhuizen kreeg deze week een bijzondere en grote schenking: tientallen mappen vol met informatie over de visserij in Enkhuizen. Het archief was van Ben Kornalijnslijper, hij overleed vorig jaar. Zijn broer Jochem bracht het archief naar vereniging Oud Enkhuizen. "Hier kan je alleen maar blij mee zijn", zegt Jorien Kant van de vereniging.

Oud Enkhuizen erft vissersarchief - NH Nieuws

Jochem Kornalijnslijper staat voor de kratten vol met mappen van zijn broer Ben. "Dit is het visserijarchief van mijn broer." Zijn broer Ben heeft jarenlang allerlei gegevens bijgehouden over vissers, schepen en de visvangst in Enkhuizen.

Volgens Jochem was zijn broer al sinds kleins af aan bezig met het verzamelen van informatie. "Hij was een jaar of twaalf toen hij al in de krant stond met de vondsten die hij uit de grond had gevonden", vertelt Jochem over zijn broer. 

Later werd Ben matroos. "Die interesse in al die zaken heeft hij meegenomen in zijn reizen als matroos. Daar kwam een enorme collectie scheepsgegevens uit en later zijn daar nog meer onderwerpen bijgekomen", vertelt Jochem. 

"Alles wat met visserij te maken heeft, is in die boeken te vinden"

Jorien Kant - Vereniging OUd Enkhuizen

Bij de vereniging Oud Enkhuizen zijn ze erg blij met het vissersarchief. "Alles wat met visserij te maken heeft, is in die boeken te vinden", zegt Jorien Kant van de vereniging. "Hier kan je alleen maar blij mee zijn."

Het wordt nog wel een flinke klus om het archief aan het publiek te presenteren. "Het is een klus om zo'n archief samen te stellen, maar het is nog geen sinecure om voor een ander te leren hoe het archief in elkaar zit. Ben heeft geen gebruiksaanwijzing nagelaten", vertelt Jochem. 

Oud Enkhuizen gaat er in ieder geval mee aan de slag. "We willen toch dat mensen het makkelijk kunnen gebruiken. Als je iets wil zoeken in het archief, moet je het ook kunnen vinden", zegt Jorien. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]