Ga naar Content
Amsterdam

Politie ontruimt kraakpand Marnixstraat

27 november 2021, 13.30 uur · Aangepast 28 november 2021, 10.26 uur
Door: AT5/NH Amsterdam · Foto:

De politie is bezig met de ontruiming van het voormalige Hotel Marnix aan de Marnixstraat. Het pand werd vorige maand gekraakt. Voor de deur van het pand, door de krakers omgedoopt tot 'Hotel Mokum', had een groep van enkele tientallen krakers en sympathisanten zich verzameld. Nadat agenten hen hadden medegedeeld dat ze moesten vertrekken is de politie begonnen om hen te verwijderen. 

Kraken - NH Nieuws

De aanwezigen bij het kraakpand worden door de politie 'bestuurlijk verplaatst'. Met andere woorden worden ze in een GVB-bus gezet en naar een ander deel van de stad gebracht. Een aantal demonstranten heeft van de Mobiele Eenheid een tik gekregen met een wapenstok.

De krakers kregen donderdag van het Openbaar Ministerie (OM) te horen dat ze weg moeten. Ze vertelden gisteren dat ze spoedontruiming niet hadden zien aankomen. "We verwachten niet dat we hier 10 jaar kunnen zitten, maar die spoedontruiming snap ik niet. Ik denk dat dat een hele stomme keuze is van de overheid", aldus een van hen. Reden voor de spoedontruiming is de brandveiligheid van het pand. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Hotel Mokum

De krakers hebben het pand 'Hotel Mokum' genoemd. Ze wilden daarmee protesteren tegen leegstand en "de uitverkoop van de stad". Volgens hen staat het pand twee jaar leeg. De eigenaar ontkende dat en deed aangifte tegen de krakers. 

Ook korpschef Frank Paauw is vanmiddag aanwezig. Kraken is sinds 2010 bij wet verboden.

Foto:

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]