Bloedvorm Jong Ajax houdt aan met knappe zege; Jong AZ verliest na razendsnelle goal

Op bezoek bij De Graafschap heeft Jong Ajax vanavond drie punten gepakt. Door een 3-1 overwinning stijgen de Amsterdamse beloften naar de derde plaats in de eerste divisie. Jong AZ verloor met 1-0 door een doelpunt na achttien seconden.

Het eerbetoon aan Simon Kistemaker bij De Graafschap - Jong Ajax - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

De Graafschap - Jong Ajax 1-3

In Doetinchem stond de wedstrijd in het teken van de deze week overleden Simon Kistemaker. De oud-trainer van onder andere De Graafschap, Telstar en FC Volendam werd geëerd met vuurwerk en een indrukwekkende minuut stilte.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vreugde bij Jong Ajax na de 1-3 op bezoek bij De Graafschap - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Toen de wedstrijd begon bleek Jong Ajax de betere ploeg. Naci Ünüvar maakte in de 24e minuut alweer zijn negende van het seizoen toen hij door Kian Fitz-Jim alleen voor de keeper werd gezet: 0-1. Bij rust was het gelijk, omdat De Graafschap na een klein slotoffensief via Joey Konings wist te scoren.

Jong Ajax kwam in de tweede helft moeilijker tot kansen, waardoor het bij 1-1 leek te blijven. De Graafschap zocht het winnende doelpunt, maar de bal ging er aan de andere kant in. Invaller Christian Rasmussen was het eindpunt van een counter, waarna hij de bal door de benen van doelman Hidde Jurjus heen schoot. Arjany Martha, die de assist gaf bij de 1-2, bepaalde in blessuretijd de eindstand op 1-3 door hard raak te schieten via de binnenkant van de paal.

In de laatste twaalf duels werd er negen keer gewonnen gewonnen door Jong Ajax. De ploeg van trainer John Heitinga staat daardoor knap derde in de eerste divisie. De achterstand op koploper FC Volendam is zes punten. In de tweede periode staan Jong Ajax en Volendam samen bovenaan met twintig punten uit acht duels.

Opstelling Jong Ajax: Setford; Van Gelderen (Van der Sloot/84), Llansana, Musampa, Salah-Eddine; Fitz-Jim (Rasmussen/46), Taylor; Hlynsson, Regeer, Ünüvar (Douglas/84); De Waal (Martha/84)

Joey Sleegers scoorde al na 18 seconden tegen Jong AZ - Foto: Pro Shots / Johan Manders

FC Eindhoven - Jong AZ 1-0

Voor Jong AZ werd het een teleurstellende avond in Eindhoven. Joey Sleegers zorgde al na achttien seconden voor de 1-0 door helemaal vrij raak te koppen. De Alkmaarders hadden het daarna aan Sam Westerveld te danken dat de achterstand niet verder opliep.

Via Jelle Duin en Thijs Oosting kreeg de ploeg van Maarten Martens in de slotfase de beste kansen op de gelijkmaker, maar het bleef bij 1-0. Voor Jong AZ betekent dit de vijfde nederlaag in de laatste acht wedstrijden. De overige drie duels werden gelijkgespeeld. De Alkmaarse beloften staan elfde in de eerste divisie.

Opstelling Jong AZ: Westerveld; Sedlacek (Gemmel/79), Jacobs, Velthuis, Oosting; Poku (Allouch/61), Buurmeester, Koopmeiners (Franken/61), Taabouni (De Jong/61); Barasi (Dirks/61), Duin