Veel inwoners uit de Randstad verlaten door de woningnood de stad. Een woning in het centrum van bijvoorbeeld Amsterdam is voor veel mensen onbetaalbaar. Hoe is het om dan te wonen in een dorp in de provincie?
Het zal je niet ontgaan zijn: er is een enorm tekort aan betaalbare woningen. Zo ook in de meest vergrijsde gemeente van Noord-Holland: Bergen. Imke Twisk zoekt in die gemeente al tien jaar naar een betaalbare woning: "Als je 31 jaar bent wil je weleens op je zelf wonen en niet meer bij je ouders."
Twisk woont tegen wil en dank in de gemeente Bergen bij haar ouders in Egmond. "Het is heel lastig iets te vinden. Ik zoek ook buiten Bergen en Egmond. In Castricum, Limmen en Alkmaar. De wachtlijst is voor mij nu al dat ik acht jaar zoek. Ik word nooit uitgenodigd en ben nog nooit bij de beste tien gekomen als ik reageer voor een sociale woning. Op de laatste woning in Egmond-Binnen reageerde ik samen met 600 andere mensen."
Valkering
De verantwoordelijke wethouder is Klaas Valkering. Hij is de bestuurder met de portefeuille 'wonen'. De woningnood pakt hij naar eigen zeggen op drie manieren aan. "We bouwen 1.200 woningen bij. We halen 1.100 woningen terug die nu recreatief worden verhuurd en we maken het mogelijk om in 900 recreatie-woningen permanent te wonen."
Tekst gaat verder onder de foto.
Hoe kijkt Valkering dan naar iemand als Imke Twisk die al, zoals velen, tien jaar op zoek is naar woningen? "Dat komt omdat we weinig woningen hebben. Er zoeken ongeveer 5.800 mensen naar een sociale woning in Bergen. We bouwen er straks zo'n 1.200 bij, dus dan hebben we de vraag nog steeds niet volledig onder controle."
Presentator Koen Bugter merkt op dat er dan nog 4.600 mensen op zoek zijn en vraagt of Valkering er slapeloze nachten van heeft? "Ja, en ik ben ook als privépersoon op zoek geweest. Ik ben net een woning betrokken, dus ik snap goed wat er in die zoekende mensen omgaat."
BSV Bergen
Een mogelijkheid die erbij gekomen is: het terrein van de voormalige voetbalclub BSV Bergen gaat gebruikt worden voor het bouwen van honderden nieuwe woningen. De gemeente Bergen is populair bij toeristen. Speculanten kopen vaak woningen op om ze te verhuren. Komen nieuwe woningen dan nog wel in handen van al die woningzoekenden? "Speculanten mogen niet meedoen met dit project en ook niet bij andere nieuwbouwprojecten. Ze doen het ook bij bestaande woningen. Je mag ze nog maar 63 nachten per jaar recreatief te verhuren."
Tekst gaat verder onder de foto.
"Dat helpt erg", vervolgt Valkering. "Want voorheen werden woningen 365 dagen per jaar verhuurd. Dat mag niet meer, de boetes zijn fors. Dus beleggers laten het nu wel uit hun hoofd."
Veel Noord-Hollanders vertrekken door de woningnood naar nieuwe plekken in de provincie. Presentator Koen Bugter bezoekt gemeente Hollands Kroon, want daar wordt nog wel volop gebouwd. De wijk 't Veld Noord krijgt uiteindelijk 365 woningen en de eerste tientallen bewoners genieten van hun nieuwbouw.
Niet te betalen
Een van de nieuwe bewoners van 't Veld Noord is Yke de Schipper. Ook zij had last van de woningnood. "Ik heb eerst gezocht in de Randstad, maar daar was niets betaalbaars. We wilden Assendelft verlaten vanwege de druktee van de Zaanstreek en het vliegverkeer. Uiteindelijk kwamen we hier in Hollands Kroon terecht."
Tekst gaat verder onder de foto.
Yke heeft het naar haar zin, maar kan naar eigen zeggen nog wel wat sociale contacten gebruiken. "Mijn man heeft een Facebookgroep opgericht voor iedereen uit deze wijk, maar ik zou wel nog wat echte Veltummers willen leren kennen."
Hartelijk
Gelukkig is Ad de Ruiter als echte Veltummer bereid om Yke te ontmoeten in het oude centrum. In de lokale supermarkt staat een dorpstafel waarin iedereen uit het dorp koffie kan drinken en elkaar kan ontmoeten. De Ruiter verwelkomt Yke hartelijk: "We zullen elkaar vaak ontmoeten. Ik hoop dat je het hier in 't Veld leuk gaat vinden," aldus de Ruiter.
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.