Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Keltoum (43) zit al uren vast op Schiphol: "We zijn gewoon gegijzeld!"

26 november 2021, 19.10 uur · Aangepast 29 november 2021, 18.36 uur · Door Stella Vrijmoed

Het vliegtuig uit Kaapstad landde rond half elf vanochtend met Keltoum Ayad (43) en zo'n 300 andere passagiers op Schiphol, maar pas in de middag konden zij het vliegtuig verlaten. Ook nu nog staan zij samen met de 300 passagiers van de vlucht uit Johannesburg op Schiphol. "Net alsof we criminelen zijn, ofzo", aldus Ayad.

Foto: keltoum schiphol - Keltoum Ayad

Vanwege het vliegverbod vanuit Zuid-Afrika moeten de passagiers van de twee vluchten eerst op het coronavirus worden getest, voordat zij door de paspoortcontrole mogen. De maatregel wordt genomen op verzoek van minister Hugo de Jonge.

Maar na 1,5 uur in het vliegtuig te hebben moeten wachten en daarna pas rond het eind van de middag een 'colaatje en een oud broodje' te hebben gekregen, is passagier Keltoum Ayad (43) het wel zat. "Ik zit echt vol met emoties", vertelt ze. "Mensen van de marechaussee blokkeren de deuren, we zijn gewoon gegijzeld!" 

Tekst loopt door onder de foto's.

Volgens haar zijn er ook baby's en mensen in een rolstoel aanwezig en wordt er helemaal niets gecommuniceerd. "Ik zie niemand meer van de KLM, en er zijn maar drie mensen van de GGD aan het testen", aldus Ayad.

Volgens de GGD Kennemerland zijn 30 mensen naar Schiphol gestuurd, waarvan 20 testers en 10 ondersteuners. "Dat was ook meteen het maximale wat we konden leveren", aldus de woordvoerder. De KLM zegt nog wel personeel aanwezig te hebben bij de passagiers.

De eerste testuitslagen zijn inmiddels binnen en worden doorgegeven aan de passagiers, meldt de GGD aan NH Nieuws. Van 110 uitslagen die bekend zijn, zijn 15 uitslagen positief en 95 uitslagen negatief. "Op basis van deze resultaten verwachten wij een vindpercentage van 13,6 procent. Dit betekent dat we rekening houden met een totaalaantal van 82 positieve uitslagen."

Ook deze reiziger zit vandaag vast op Schiphol:

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.