Ga naar Content

Vervuild slib gedumpt in Markermeer: "Kom er gewoon eerlijk voor uit"

Enkhuizer paling- en krabvisser Wouter Klaassen (43) is enorm geschrokken over het nieuws rondom Natuurmomumenten, waarin wordt gesteld dat de natuurbeschermingsorganisatie vervuild slib en vieze grond heeft gebruikt bij de aanleg van de Marker Wadden. "Misschien komt er wel meer boven water. Wat gaan ze dan zeggen?"

Werkzaamheden in Markermeer - Foto: NH Nieuws

Natuurmonumenten heeft toegegeven dat er vervuild slib en vieze grond is gebruikt bij de aanleg van de Marker Wadden, een project dat ervoor moet zorgen dat de natuur in het Markermeer wordt hersteld en de biodiversiteit wordt verhoogd. Ook willen ze de waterkwaliteit verbeteren.

Welles-nietes

Natuurmomenten liet vorig jaar nog weten dat ze géén vervuild slib en vieze grond hebben gebruikt. "We hadden beter moeten communiceren, we hebben niks te verbergen", aldus de natuurbeschermingsorganisatie tegen Omroep Flevoland. De beheerder gaf namelijk eerder aan dat bij de aanleg van de nieuwe eilanden alleen schoon zand, klei en slib is gebruikt - afkomstig uit het Markeermeer. Die uitleg is ook terug te vinden op de informatieborden van Natuurmonumenten. 

Niets is minder waar. Dankzij Volendammer Annemieke van Straaten van Stichting Annemieke, die maandenlang Woo-documenten van Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft doorgespit, is de waarheid boven tafel gekomen. In 2018 deed zij al onderzoek naar de grote grazers in de Oostvaardersplassen, die jarenlang vervuild drinkwater dronken. Dat bleek uit rapporten van de Gezondheidsdienst voor Dieren die via haar boven tafel zijn gekomen.

Nu trekt Van Straaten opnieuw aan de bel. Uit de opgevraagde Woo-documenten blijkt dat de eilanden zijn opgevuld met zand, bagger en slib onder de noemer 'Klasse Industrie', oftewel vervuild.

Palingvissers uit Enkhuizen, maar ook uit Urk en Volendam, zijn woest. Ze waarschuwden al langer voor misstanden bij de aanleg van de Marker Wadden, en maken zich dan ook zorgen. Eén daarvan is Wouter Klaassen (43) uit Enkhuizen.

Vraagtekens

Vorig jaar maakte hij samen met Van Straaten nog een rondje rond de Marker Wadden om de situatie eens van dichtbij te bekijken. De palingvisser vond allemaal dode vogels die in poeltjes lagen. "Het waren er écht veel. Ook spoelden er voorheen grote hoeveelheden dode vissen aan."

Iets wat volgens Klaassen opmerkelijk is. "Op borden stond aangegeven dat de vogels waren overleden aan botulisme. Maar toen we er laatst naar vroegen, bleek het iets anders te zijn. Wat het dan wel was, wilden ze niet zeggen."

"Het zijn gebeurtenissen, waarvan ik even achter m'n oren moest krabben"

Wouter Klaassen, palingvisser in Enkhuizen

Ook zijn de paden verhard met plastic bouwafval. "Vrachtschepen voerden 's nachts zonder automatisch identificatiesysteem (AIS), die hebben ze toen uitgezet. Het zijn gebeurtenissen, waarvan ik even achter m'n oren moest krabben."

Klaassen: "Waarom wordt er vervuild slib en vieze grond 'gestort' in een zoetwatergebied, waar ook nog eens gevist wordt en mensen hun brood verdienen?"

Visvrij

Ook is hij fel tegen de komst van de zogeheten 'natuureilanden'. "Door de komst van de eilanden is het gebied zowat visvrij geworden. In de wintermaanden vissen wij daar juist op de snoekbaars, en tijdens het palingseizoen op de aal. Maar ineens is alles anders."

Als antwoord hierop liet Natuurmonumenten weten dat hun gedane onderzoek iets anders uitwees, namelijk dat de visstand op orde was. "Onzin, onze besomming valt lager uit. Dit moet stoppen", zegt Klaassen. Ook de mosselbedden worden onderdompeld in zand, wat weer resulteert in minder eten voor de vogels. "Het is een vreemd verhaal."

Aanleg van de Marker Wadden

Het vervuilde slib is onder meer afkomstig van de zeesluis in IJmuiden. Het gaat om ongeveer 14.000 kuub op een totaal van 4,5 miljoen kuub zand, dat toen is gebruikt voor de aanleg van de 'natuureilanden' in het Markermeer. Het zand is in 2016 aangebracht als onderlaag onder één van de duinen, aldus de Natuurmonumenten. Aannemer Boskalis, nauw betrokken bij het project, heeft toentertijd het vervuilde slib aangemeld bij het meldpunt Bodemkwaliteit, waaruit blijkt dat het wettelijk is toegestaan.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]