Start van hoofdcontent

Dijk en Waard

nl

Geen 'ongeregeldheden' verkiezingen Dijk en Waard: voorlopige uitslag blijft hetzelfde

26 november 2021, 14.11 uur · Aangepast 26 november 2021, 17.51 uur · Door Aline Bleeker

Tot nu toe zijn er geen onrechtmatigheden ontdekt bij de herindelingsverkiezingen van Dijk en Waard. De Waardse burgemeester Bert Blase sprak van verkiezingen zonder 'ongeregeldheden', en kon melden dat de voorlopige uitslag ongewijzigd is. Wel is nu duidelijk dat vier raadsleden met voorkeurstemmen in de raad zijn gekozen.

John Does, lijsttrekker van Dijk&Waardse Onafhankelijke partij - Streekstad Centraal

Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een zitting van het Gemeentelijke Stembureau. De Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) en Lokaal Dijk en Waard blijven met respectievelijk zeven en zes zetels de duidelijke winnaars.

In totaal is er door 24.641 mensen uit Heerhugowaard en Langedijk gestemd; dit is een opkomst van slechts 36 procent. Een klein aantal stemmen was blanco en een paar waren ongeldig omdat er twee vakjes waren ingevuld.

Maar na het (her)tellen van de stemmen verandert er vooralsnog niets aan de zetelverdeling zoals die op de uitslagenavond werd weergegeven.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Voorkeurstemmen

Gijs Dirkmaat (Senioren Dijk & Waard, nr. 10), Nicky Stammis (VVD, nr. 12), Gea Klercq-Glas (CDA, nr. 3) en Karin van der Vliet (Lokaal Dijk en Waard, nr.10) zijn met voorkeurstemmen gekozen. Als zij hun verkiezing niet accepteren komt de eerst volgende op de lijst in aanmerking.

Maandag stelt het Centraal Stembureau de verkiezingsuitslag definitief vast.

Herindelingsverkiezingen

Langedijk en Heerhugowaard fuseren 1 januari tot de gemeente Dijk en Waard. Omdat per die datum een nieuwe gemeenteraad vereist is, konden inwoners deze week al stemmen. De rest van Noord-Holland kan in maart naar de stembus.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]