Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Op meerdere plekken wateroverlast na druktest PWN: 7 waterleidingen gesprongen

26 november 2021, 11.50 uur · Aangepast 26 november 2021, 16.55 uur · Door Anouk Jongeneel

Bij een druktest van waterleidingbedrijf PWN zijn in totaal zeven waterleidingen gesprongen. Het zorgde eerder voor overlast aan Rijnlanderweg en de Kruisweg in Hoofddorp, de Schipholweg in Badhoevedorp, de Zijdelweg en de Prinses Margrietlaan in Uithoorn, de Eugène Previnaireweg in Nieuw-Vennep en in het Zuid-Hollandse Bilderdam aan het Jaagpad. Op de meeste plekken is de waterdruk nu nog lager dan normaal en allen aan de Kruisweg is het water nog afgesloten vanwege werkzaamheden. 

Niels van Steijn / NH Nieuws

Bij een druktest wordt de druk verhoogd om te meten of de waterleidingen dit aankunnen. Dit kan, bijvoorbeeld met warm weer, nodig zijn om meer water door de leidingen te laten stromen omdat de vraag naar drinkwater hoger is. 

Een woordvoerder van het waterleidingbedrijf laat weten dat het de eerste keer is dat er zo'n druktest is uitgevoerd. Ze vertelt dat PWN de intentie heeft deze test iedere vijf of tien jaar te doen. De organisatie ziet namelijk dat de vraag naar water in droge zomerperiodes toeneemt. 

Ze vertelt dat met de test ongeveer twee lekkages werden verwacht. "Dit aantal is meer dan we hadden verwacht", vertelt ze. "Omdat we rekening hielden met lekkages hadden we opgeschaald. Het is dan ook een goede voorbereiding voor als er écht een noodgeval is."

"Sommige waterleidingen zijn wel 100 jaar oud, maar dat zegt eigenlijk niets over de leiding"

Woordvoerder PWN

Zeven lekkages dus en de oorzaken kunnen volgens PWN allemaal op een andere plek liggen. "Sommige waterleidingen zijn wel 100 jaar oud, maar dat zegt eigenlijk niets over de leiding. Hoe snel de leiding slijt of zwakke plekken vertoont, ligt echt aan de omstandigheden zoals de grondsoort en wat voor water er doorheen stroomt."  

In een brief aan bewoners liet PWN weten dat de test plaats zou vinden tussen 8 november en midden december. De woordvoerder laat weten dat de testen naar aanleiding van de lekken tijdelijk zijn stilgelegd. 

Diemen

Ook in Diemen is vanmorgen een waterleiding gesprongen aan de Schelpenhoek. Deze waterleiding is van een ander waterleidingbedrijf en deed niet mee met de druktest. Een woordvoerder van Waternet laat weten dat dit lek spontaan is ontstaan en dat er geen huishoudens aangesloten zijn op deze leiding. Vannacht is het water wel even afgesloten geweest. "Iedereen heeft nu weer gewoon drinkwater."

Op dit moment doet de gemeente daar onderzoek op straat om te kijken of het water voor schade heeft gezorgd. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]