Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Vreugde en teleurstelling tijdens verkiezingsavond Dijk en Waard

25 november 2021, 06.11 uur · Aangepast 25 november 2021, 07.17 uur · Door Tom Jurriaans

Voor sommige partijen werd het een lange nacht met weinig slaap en veel feestvreugde, voor andere partijen een nacht om de wonden te likken. Na drie dagen stemmen is duidelijk welke partijen uiteindelijk die felbegeerde zetels in gemeenteraad van de nieuwe gemeente Dijk en Waard mogen bezetten. NH Nieuws sprak met winnaars en verliezers. 

NH Nieuws / Tom Jurriaans

Op één na waren partijen alle gisteravond aanwezig tijdens de verkiezingsavond in het gemeentehuis van Heerhugowaard. Alleen Forum voor Democratie, dat voorlopig met drie zetels in de raad komt, volgde de uitslagenavond vanaf een andere locatie.

De fractievoorzitters mochten in de raadszaal zitten om de spannende ontknoping van de verkiezingen te volgen. Kandidaat-raadsleden moesten het doen met tv-schermen in de naastgelegen kantine. Ze werden daarbij wel flink voorzien van hapjes en drankjes. 

Langste eind

Rond 22.00 uur werd al enigszins duidelijk dat de lokale partijen de grote winnaars zijn van de herindelingsverkiezingen. In de strijd om de meeste zetels gingen Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)  en Lokaal Dijk en Waard lange tijd nek aan nek, maar uiteindelijk trok DOP aan het langste eind.

Met maar liefst zeven zetels komen zij in de nieuwe gemeenteraad. DOP heeft nu voor de derde keer op rij bij de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen, maar volgens fractievoorzitter John Does gaat het nog niet wennen.

Artikel gaat door onder video.

John Does van DOP kan zijn geluk niet op na de verkiezingswinst - NH Nieuws

In totaal ging bijna 36 procent van de stemgerechtigden in Heerhugowaard en Langedijk naar de stembus. Dit aantal ligt een stuk lager dan bij vorige gemeenteraadsverkiezingen in Heerhugowaard en Langedijk. Volgens burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard is dat wel te verklaren.

Aandacht

"Het is bij een herindelingsverkiezing standaard dat er minder opkomst is. Dat komt waarschijnlijk ook omdat er landelijk weinig aandacht voor is en misschien speelt corona ook een rol. Het had beter gekund maar we doen het ermee", aldus burgemeester Bert Blase die net als zijn collega Leontien Kompier van Langedijk hoopt dat hij per 1 januari als waarnemend burgemeester aan de slag kan in de nieuwe gemeente. 

Als het zetelaantal voor de partij Lokaal Dijk en Waard wordt opgenoemd kan fractievoorzitter Floris de Boer het niet laten om even drie keer hard op zijn tafel te slaan. Vanuit de naastgelegen zaal klinkt er luid gejuich. Met zes zetels komt de partij de gemeenteraad in. De Boer kan het eigenlijk nog steeds niet geloven, zoals te zien is in onderstaande video.

Artikel gaat door onder video.

Floris de Boer van Lokaal Dijk en Waard is ontzettend trots - NH Nieuws

Terwijl de aanhang van de winaars feest vierden, was er teleurstelling bij de verliezers. Authentiek Dijk en Waard en one-issuepartij Rob Planken - die wil dat Sint Pancras en Koedijk-Noord over twee jaar bij Alkmaar aansluiten - bemachtigden bij de voorlopige uitslag geen zetel(s).

Toch blijft Rob Planken van de Lijst Planken strijdbaar. "Ik hoop dat er nog een grote envelop met alleen maar stemmen voor mijn partij is zoekgeraakt", vertelt hij lachend aan NH Nieuws.  

Rob Planken van de Lijst Planken is teleurgesteld - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]