Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Laatste culttrainer Simon Kistemaker was een echte 'motivatiekunstenaar'

24 november 2021, 20.30 uur · Aangepast 24 november 2021, 21.34 uur · Door Stephan Brandhorst

De laatste culttrainer van Nederland, zo wordt Simon Kistemaker genoemd door Yoeri van den Busken. De journalist schreef een biografie over de oud-voetbaltrainer, die gisteren op 81-jarige leeftijd overleed. "In de zomer brak er iets bij hem", aldus Van den Busken.

Yoeri van den Busken over de laatste maanden van Simon Kistemaker - NH Sport / Stephan Brandhorst

In de biografie 'De Kist' beschrijft Van den Busken de coach als 'laatste culttrainer van Nederland'. "Hij was als een van de weinigen in staat om bij een club een cultuur te creëren die nog steeds in ere wordt gehouden. Dat is echt heel bijzonder", vertelt Van den Busken.

Tekst loopt door onder de video.

Simon Kistemaker was de laatste culttrainer van Nederland - NH Sport / Stephan Brandhorst

In 1993 werd Toon Beijer de assistent van Simon Kistemaker bij Telstar. De Velsenaren waren het seizoen daarvoor op de laatste plaats in de eerste divisie geëindigd. Onder leiding van 'De Kist' werden 'De Witte Leeuwen' knap vijfde en miste Telstar ternauwernood de promotie naar de eredivisie. "Hij was extreem gedreven", aldus Beijer, die in totaal acht seizoenen met hem samenwerkte.

Tekst loopt door onder de video.

Voor Toon Beijer is er een leven vóór en na Simon Kistemaker - NH Nieuws

Waar Kistemaker ook was, er gebeurde altijd wel iets opmerkelijks. Van den Busken herinnert zich nog goed hoe hij Vincent Vermeij van De Graafschap aansprak in de rust van een wedstrijd. "Ik geloof in jou, hè", zei Kistemaker tegen de toenmalige spits. 

Yoeri van den Busken over de 'Kistemaker-magie' - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]