Ga naar Content

Restaurants gaan wederom onzekere kerst tegemoet: ''Het regent annuleringen''

Om 20.00 uur of nog eerder dicht, een totale sluiting ,of toch een versoepeling van de maatregelen: het is nog onzeker met welke maatregelen horeca-ondernemers te maken krijgen tijdens de feestdagen. Die onzekerheid heerst ook onder de gasten. Veel van hen nemen het zekere voor het onzekere en bellen af. 

Voor Rutger de Witte, eigenaar van restaurant Clos in Amsterdam-Oost, is het iedere week weer een uitdaging om snel te schakelen binnen de nieuwe maatregelen. Langetermijndenken is dan ook lastig, maar hij komt er niet onderuit om over de kerstdagen na te denken. Daarvoor wordt wederom een beroep gedaan op creativiteit.

''Je moet echt kijken: hoe kunnen we een menu maken dat zowel hier gegeten kan worden", aldus De Witte, "maar misschien ook wel in een keer meegenomen moet worden. Dat maakt het gewoon extra moeilijk.''

Foto:

Ook bij restaurant No Rules in het Vondelpark, dat vorige week pas opende, heerst onzekerheid over de feestdagen. ''Er wordt je iets voorgehouden en dat verandert helaas steeds", aldus Benjamin van Roekel. "We hadden heel veel dingen gepland staan, met live entertainment en een mooi 5- of 6-gangendiner met amuses, dat wordt tot 20.00 uur wel een beetje krap.''

Die mening deelt een voorbijganger. ''Dan mis ik echt even dat randje dat na negenen komt, dan komt er drank in het spel en dan komt er toch net iets meer los, dat je niet voor 20.00 uur los krijgt.''

''Gasten gaan dan toch maar voor zekerheid, je wil ook niet op het laatste moment verrast worden''

koninklijke horeca nederland

Dat gasten er dit jaar voor kiezen om thuis in plaats van buitenshuis te eten, merkt ook Koninklijke Horeca Nederland. "Ik zie wel dat ondernemers creativiteit tonen, de mensen die gereserveerd hebben worden benaderd, maar het regent annuleringen. Gasten gaan dan toch maar voor zekerheid, je wil ook niet op het laatste moment verrast worden.''

Dat gasten onzeker zijn over de feestdagen, merken beide restaurateurs. De Witte: ''Je ziet wel dat vooral bij groepen, die boeken echt verder vooruit. Ik werd echt continu gebeld door de een en de ander.''

Verschillende scenario's

Met nog een maand tot kerst, houden deze ondernemers voorlopig alle opties open. "We bereiden ons voor om verschillende ideeën en scenario's op een rijtje te zetten en die klaar te hebben staan", aldus Van Roekel van restaurant No Rules. "Als we nieuws horen over versoepelingen of juist niet dat we snel onze gast weer kunnen bereiken om iets moois te serveren.''

Ook restaurant Clos blijft, zolang het nodig is, schakelen. ''Het kerstmenu waar we mee bezig zijn, dat zijn we gewoon aan het ontwikkelen alsof er niets aan de hand is, bij wijze van spreken. We zetten gewoon in op dat we open zijn, dat heeft meneer Mark Rutte ook gezegd dus daar houden we dan nu maar aan vast. Maar, in de tussentijd ben je wel bezig met hoe we het anders gaan doen.''

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook