Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Grote drugscontrole in Koggenland levert niks op: "Alles verliep vlekkeloos"

24 november 2021, 16.06 uur · Aangepast 30 november 2021, 13.38 uur · Door Maurits van Egdom

Er zijn geen bijzonderheden aangetroffen na een integrale controle in Koggenland die gisteren plaatsvond. Dat meldt de gemeente. In het kader van het programma 'Veilig Buitengebied' werden door de politie en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord op diverse adressen controles uitgevoerd. "De controle was preventief bedoeld om zo een beter beeld te krijgen van de drugscriminaliteit in onze gemeente."

Politie/NH Nieuws

Vorig jaar werd er namelijk nog een groot drugslab aangetroffen in Berkhout. De eigenaar van de loods wist van niks. Maar tot nu toe lijkt het positief uit te pakken, vervolgt woordvoerder Lynn Noppen. In Koggenland zijn er veel buitengebieden die interessant kunnen zijn voor drugscriminelen. "Eigenaren van leegstaande schuren en loodsen in het buitengebied zijn een aantrekkelijk doelwit voor criminelen, omdat afgelegen loodsen en schuren zeer geschikt zijn voor de productie van drugs." De aanleiding was een dergelijke controle in de gemeente Hollands Kroon enkele weken geleden.

Ook burgemeester Monique Bonson is in haar nopjes met dit programma. "Landelijk gezien nemen criminele activiteiten helaas toe in buitengebieden. Door de uitgestrektheid van de buitengebieden kunnen criminelen er vaak ongezien opereren. Ondernemers kunnen deze problemen niet alleen aanpakken." De gemeente, politie, brandweer en natuurbeschermingsorganisaties ook niet, stelt Bonson. "Een samenwerking tussen publieke en private partijen biedt dan een goede oplossing."

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft hiervoor een speciale aanpak voor ontwikkeld, namelijk het programma 'Veilig Buitengebied'. "De gemeente Koggenland doet vanuit een preventief oogpunt hieraan mee, omdat er veel buitengebied in onze gemeente is", zegt de burgemeester.

De bezoeken bij verschillende boerderijen richtten zich onder meer op het naleven van milieu- en vergunningsregels en andere misstanden, laat de gemeente weten. "Alle betrokkenen werkten goed mee en de samenwerking werd als positief ervaren."

Bewustzijn creëren

Verder wil de gemeente met dit programma het bewustzijn onder de inwoners vergroten, om zo te voorkomen dat zij met de verkeerde mensen in zee gaan. "Op die manier hopen we dat ze signalen eerder kunnen opvangen", legt Noppen uit. "Zo brengt de productie van drugs niet alleen gevaren met zich mee, maar zijn ook de gevolgen vaak voor rekening van
de eigenaar of bewoner."

Gemeenten in Noord-Holland kunnen deelnemen aan dit programma, dat als doel heeft om het buitengebied weerbaar te maken en om te voorkomen dat schuren, loodsen en bedrijfsgebouwen door drugscriminelen in gebruik worden genomen als bijvoorbeeld een drugslab. De integrale controle in Koggenland van gisteren maakte deel uit van dit programma, aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]