Start van hoofdcontent

Amstelland

NL
V

Gevonden vliegtuigbom langs A4 de lucht in: "Stond op scherp"

24 november 2021, 11.37 uur · Aangepast 24 november 2021, 14.29 uur · Door Jouri Bakker

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vanochtend in een weiland tussen de A4 en de Kruizemuntweg bij Rijsenhout een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Omdat de bom niet kon worden verplaatst, is het explosief vanmiddag (om 12.00 uur) in het weiland tot ontploffing gebracht. 

De EOD maakt de vliegtuigbom onschadelijk - Gemeente Haarlemmermeer

Dat vertelt majoor Peter van de EOD tegen NH Nieuws. "Het gaat om een brisantbom, een Britse 250-ponder die daar in juli is gevonden", zegt de woordvoerder. De bom bevat 59 kilo explosief materiaal. "Het is niet de grootste bom, maar wel flink", duidt de woordvoerder de explosieve kracht. 

Inter Visual Studio

Bovendien stond de bom op scherp en had hij een zeer gevoelig ontstekingsmechanisme, waardoor hij niet kon worden verplaatst. De EOD had daarom voorzorgsmaatregelen genomen, en mensen in een straal van 150 meter rond de bom geëvacueerd. "Het gaat om één woning en twee sierteeltbedrijven", vertelt de woordvoerder. 

Grondschok opvangen

Om de grondschok op te vangen, was er rond de bom een gleuf van drie meter diep en een meter breed gegraven, legt de woordvoerder uit. Ook is er over de bom een vier meter dikke laag zand gelegd.  

In verband met de ontmanteling van de bom, is het luchtruim van 11.45 uur tot 15.15 uur in een straal van 150 meter rond de vindplek op slot. Met uitzondering van politie- en traumahelikopters mag er in de genoemde periode niet lager dan één kilometer hoogte worden gevlogen.

De luchtverkeersleiding bevestigt de tijdelijke sluiting van het luchtruim. De A4 hoefde niet te worden afgesloten.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]