In september liet netbeheerder Liander weten dat de afname op het elektriciteitsnetwerk in West-Friesland steeds beperkter wordt. Nu er ook een eerste versie van de Regionale Energietransitie (RES) op tafel ligt, neemt de druk toe. Toch voorziet de netbeheerder geen problemen.
Het elektriciteitsnetwerk in West-Friesland is tientallen jaren geleden aangelegd. "Van oudsher zijn de kabels in landelijke gebieden lang en dun, omdat daar tot voor kort relatief weinig vraag naar elektriciteit was."
Maar die vraag is de afgelopen jaren flink toegenomen. De regio kampt met een ingewikkelde woningbouwopgave, waardoor de politiek hamert op een provinciale subsidie zodat de woningbouw versnelt. Ook is er een toenemende 'vermogensvraag' van zonneparken, windmolens en de glastuinbouw. Zeker nu er ook een eerste versie van de RES op tafel ligt.
Toekomstbestendig
"Maar doordat in West-Friesland veel ruimte is, zien we hier nu juist veel ontwikkelingen op het gebied van het opwekken van duurzame energie. De vraag naar meer vermogen op de elektriciteitsnetten neemt hierdoor toe. Iets waar het elektriciteitsnet nog niet overal op is voorbereid", benadrukt een woordvoerder van Liander.
Om die reden werkt de netbeheerder aan een energie-infrastructuur die bestendig is voor de toekomst. "De komende jaren zullen bestaande elektriciteitsstations worden uitgebreid, waaronder in Hoogwoud, Medemblik, Hoorn en Zwaagdijk. Daarnaast gaan we met de West-Friese gemeenten aan de slag met de bouw van drie nieuwe elektriciteitsstations."
Waar de nieuwe stations moet komen, is nog onduidelijk. "We zijn nog in gesprek met de provincie en de West-Friese gemeenten."
Op elkaar afgestemd
Het traject moet volgens Liander zorgvuldig worden uitgevoerd, waardoor het langer kan duren dan gepland. "Gelet op de lange doorlooptijden, werken de partners die verbonden zijn aan de RES aan een uitvoeringsprogramma waarin de ambities uit de RES en de uitbreidingsplannen van Liander de komende jaren op elkaar worden afgestemd. Concreet werken we dus toe naar een situatie in 2030, waarbij vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd."
Tekorten bij Liander
Ook Liander kampt met een tekort aan technisch personeel. Daarbij is het materiaal ook schaarser geworden. "Dat maakt het in deze zin dan ook lastig om de problemen binnen vijf minuten te verhelpen", aldus Liander. "Bedrijven kunnen een oud gebouw snel omtoveren tot een distributiecentrum, dat op het net aangesloten moet worden", benoemt de woordvoerder als voorbeeld. "De bouw van een elektriciteitsstation duurt bij ons zo'n twee jaar. Zulke ontwikkelingen kunnen drukverhogend werken."
Om het vermogen te verdubbelen, moeten de West-Friese gemeenten, provincie en Liander goed samenwerken. In mei dit jaar vroeg de netbeheerder aan zijn aandeelhouders een kapitaalinjectie van 600 miljoen euro. Dit bedrag wordt ingezet voor de versterking van het elektriciteitsnetwerk om de energietransitie in de provincie te bevorderen.
Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de meeste gemeenten gehoor zullen geven aan dit verzoek. Voorlopig heeft alleen de gemeente Koggenland 'nee' gezegd.
Geen lening
Gister kwam naar buiten dat de gemeente Koggenland geen lening verstrekt aan Liander. Het gaat om een bedrag van ongeveer 500.000 euro, die nodig is om het elektriciteitsnetwerk te versterken.
Het college heeft besloten om dit verzoek niet te honoreren. "Ook wij merken de problemen op het elektriciteitsnet. Er zijn al bedrijven binnen de gemeente die nu geen aansluiting kunnen krijgen. Dit is echter een landelijk probleem. Een lening verstrekken houdt in dat wij als gemeente nog minder geld te besteden hebben. En dat in een financieel moeilijke tijd. Terwijl wij ons juist willen inzetten om onze lokale doelen te behalen", laat wethouder Rosalien van Dolder aan NH Nieuws weten.
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]