Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Gooise Meren wacht al zes jaar op cadeautje: beloofd stuk grond nog Hilversums

23 november 2021, 15.23 uur · Door Sjoerd Stoop

Het was zes jaar geleden een goedbedoeld cadeautje: een stukje grondgebied van Hilversum dat zou overgedragen worden naar Gooise Meren. Het moest voor eens en voor altijd een einde maken aan een verwarrende situatie, want hoewel je er denkt in Bussum te zijn ben je er in Hilversum en dat zorgt voor veel onduidelijkheid. Toch is er zes jaar later nog weinig veranderd. 

Google Streetview

Het stukje 'niemandsland' rondom de Bussumse Meerweg zorgde vele jaren voor onduidelijkheid. Het stukje grond - waarop onder meer de Bussumse hockeyclub Gooische gehuisvest is - voelt als Bussum, omdat je dwars door het dorp heen moet om er te komen. Maar je bent er dus zonder het te weten in Hilversum. 

De situatie is ook voor menig navigatiesysteem verwarrend en zorgde er de afgelopen jaren wel eens voor dat er verkeerd gereden werd, want denk je naar Bussum te moeten, moet je Hilversum intikken. Een simpele grenscorrectie kan alle problemen oplossen.

De bedoelingen waren dan ook goed toen de Hilversumse wethouder Floris Voorink het cadeautje zes jaar geleden hoogstpersoonlijk naar Bussum kwam 'brengen'. Met wat gevoel voor humor bracht de wethouder een potje 'echte Hilversumse grond' naar Bussum om 'grond terug te geven die voor veel Bussumers al lang Bussums was'. De wethouder sprak van een 'historische omissie'. 

Het bewuste stukje Hilversum, dat voelt als Bussum op de kaart: 

Nog steeds Hilversum

Zes jaar later is er nog weinig veranderd: het bewuste stukje Bussum is nog steeds Hilversum en het gaat nog zeker meer dan een jaar duren voordat de grenscorrectie echt kan worden doorgevoerd, laten burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren weten na raadsvragen van de lokale VVD-fractie. 

Dat de op het oog simpele verhuizing nog altijd niet heeft plaatsgevonden heeft alles te maken met de discussie rondom gemeentefusies te afgelopen jaren. Waar Bussum, Naarden en Muiden fuseerden tot Gooise Meren, lagen er ook plannen voor fusies tussen Hilversum en Wijdemeren en Gooise Meren met Weesp. Als er vanwege de fusies toch al andere lijnen getrokken moesten worden op de kaart, kon de overdracht van het stukje 'surrogaat-Bussum' wel worden meegenomen, was het idee. 

De gemeentefusies zijn er nog nooit gekomen en de grenzen zijn daarom nog steeds niet aangepast. Daar gaat nu vaart mee worden gemaakt, verzekert Gooise Meren. De gemeenteraden van Gooise Meren en Hilversum krijgen begin volgend jaar een voorstel om de grenzen alsnog aan te passen. De overdracht van het stukje grond kan dan per 2023 eindelijk een feit zijn. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]